SOCIETAT
Efímers 01/03/2012

4 claus per entendre les protestes universitàries

Mantenir la qualitat de l'ensenyament superior, garantir els llocs de treball dels professors i no que no s'apugi el preu de les matrícules, principals reivindicacions de sindicats, docents i estudiants

Ara
3 min

BarcelonaHi haurà acomiadaments?

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa sindicats, professors i estudiants, denuncia que aquest 2012 hi haurà "centenars" d'acomiadaments a les universitats públiques. Parlen de reduccions de gairebé 300 llocs de treball a la UAB i més de 200 a la UPF, i alerten que no afectaran només els associats (que tenen una feina fora), sinó també interins i professorat que acabi contracte. El 2011, UAB, UPF, UPC i UdG ja van reduir professors associats. La UB els va augmentar però van disminuir les hores de feina.

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, nega rotundament que es pensi acomiadar ningú. Tot i que cada centre pot decidir, Castellà assegura que la reducció de despesa en personal es farà, a banda de la via dels associats, que "no generen atur perquè ja tenen una altra feina", diu Castellà, també per la política de jubilacions. L'ARA va avançar que les universitats públiques estudien unificar els seus plans per incentivar la jubilació anticipada als 65 anys i poder estalviar diners alhora que s'alliberen places per a contractacions Serra Húnter.

S'apujaran les matrícules?

El preu de les matrícules universitàries s'ha apujat aquest curs 2011-2012 en un 7,6% respecte del curs anterior, i ha sumat 4 punts a l'IPC del 2011 (3,6%), el màxim que li permetia el decret estatal de preus universitaris. El president, Artur Mas, va anunciar a finals de l'any passat que una de les mesures d'estalvi per al 2012 seria tornar a apujar les taxes universitàries al màxim que permeti l'Estat. La PUDUP denuncia que l'avenç en aquesta política configurarà una universitat "elitista", reservada a classes riques.

El Govern no amaga la intenció d'incrementar les taxes universitàries per augmentar els ingressos. Castellà argumenta que ara tots els estudiants paguen l'11% del cost de la plaça i que el que pretén Universitats és configurar una nova política de preus "més equitativa". Per a aquest curs, la Generalitat ha posat en marxa per primer cop dos fons de beques nodrits amb el 25% dels diners recaptats amb l'augment de taxes, l'un per a estudiants amb pocs recursos i l'altre per rendiment acadèmic.

Què s'està retallant?

La PUDUP denuncia que "la retallada ja s'està notant a les facultats", començant per la "massificació" de les aules. Universitats com la UAB han optat per reorganitzar els graus i fer classes magistrals de fins a 200 alumnes per reduir en personal associat. Una altra mesura criticada és el tancament de biblioteques i campus sencers a l'agost, que tots els centres han posat en marxa per estalviar. "Just abans dels exàmens de setembre no hi ha lloc per estudiar ni personal d'administració i serveis", denuncia la PUDUP.

El secretari d'Universitats al·lega que bona part de l'ajust pressupostari a les universitats públiques ja s'ha aplicat el 2011, quan la retallada va ser del 15%. Als comptes del 2012 acabats d'aprovar, les universitats reben poc més d'un 1% menys que l'any passat, una retallada que Castellà titlla de "congelació". "L'impacte més gran ha tingut lloc el 2011 i ara cal impulsar el nou model universitari", diu. Un eix del nou model és la reducció de màsters amb poca demanda, enguany, un canvi que es vol fer també als graus.

Empitjoraran les condicions laborals?

En la convocatòria de la vaga, la PUDUP denunciava també les "retallades de sous i precarització de les condicions laborals de milers de professors i personal d'administració i serveis de les universitats catalanes". A més d'assumir la retallada salarial comuna a tots els treballadors públics, el personal universitari farà més hores de feina per equiparar-se a la resta de funcionaris públics. Els sindicats denuncien que la retallada de sou i jornada als interins no hauria d'afectar les universitats, i tot i així s'aplicarà.

La intenció del govern de CiU és potenciar la contractació de personal docent i investigador i fer perdre pes a la via hegemònica actual del funcionariat. A més de reduir la plantilla pública, a través de la no-reposició del 50% de les jubilacions, l'executiu ha posat en marxa un nou sistema de selecció de les contractacions a través del programa Serra Húnter per captar talent. Al·leguen, a més, que la ràtio de professors per alumnes a les universitats públiques catalanes és encara superior a la mitjana internacional.

stats