Estils 07/10/2013

La verdura biodinàmica vol salvar la terra

És un conreu que fa un pas més enllà de l'ecològic. Catalunya és el país més punter en la investigació d'aquesta pràctica, i acabarà l'any amb nou empreses d'agricultura biodinàmica, de verdura i viticultura

Trinitat Gilbert
5 min
La verdura biodinàmica vol salvar la terra

Barcelona"Nosaltres no plantem verdura biodinàmica perquè en vulguem obtenir un menjar millor. Si ho féssim seria molt egoista", diu Marcos Acosta, propietari del restaurant Nonono, de Barcelona. Amb el seu soci Nacho Pérez cultiva un hort a Canet de Mar, anomenat Cal Gallina, on aplica tota la filosofia de l'agricultura biodinàmica. L'objectiu final de l'agricultura biodinàmica és salvar la terra, que és la que ha d'estar en bon estat sempre, perquè serà el llegat que en definitiva deixarem a les generacions futures.

A Vilanova de Bellpuig, Dani Valls, de l'empresa familiar Cal Valls, explica que ells van començar a practicar l'agricultura biodinàmica el 1992. "Si ara encara no s'entén gaire què és la biodinàmica, imagina't el 1992", diu. La van començar a practicar perquè una empresa alemanya s'havia fixat en les seves conserves de tomàquets, que volien comercialitzar a Alemanya, però els van comentar que ho farien si eren de cultiu biodinàmic i amb la certificació que ho assegurés, que l'atorga Demeter. Dit i fet. Bé, la frase feta no serveix en aquest cas, perquè Cal Valls va trigar tres anys a reconvertir les 60 hectàrees de conreu. Finalment, van aconseguir el certificat, i van començar a exportar les conserves de tomàquet al país alemany.

Quins són els canvis que van fer? "T'ho explicarà millor el meu pare, que és el pagès de Cal Valls", diu el Dani. El pare descriu els canvis més importants, com ara els preparats amb què adoben les terres. Els fonaments de l'agricultura biodinàmica els va establir Rudolf Steiner el 1924. Un any després, Erhard Bartsch i Ernst Stegeman proposaven la paraula biodinàmica per "combinar el caràcter biològic de la fertilització i els efectes dinàmics de les forces naturals".

A la pràctica vol dir, com continua explicant Manel Valls, pare del Dani, que l'agricultura i la ramaderia han d'estar integrades. "Nosaltres, que som al Pla d'Urgell, tenim una finca de cultiu sense ramaderia. Per això, després de parlar-ho amb Demeter Internacional, vam establir uns acords per fer servir fems de granges que no fossin intensives per utilitzar-los com a compostatge de la terra". És el canvi més important que van fer al conreu de Cal Valls.

Com que no tenen animals, els preparats que fomenta l'agricultura biodinàmica els compren a una finca alemanya, com ara les banyes de vaca, que cal enterrar on conreen, farcides d'excrements. "Encara hi ha més preparats, fets amb ortigues i infusions de camamilla, amb les quals s'evita l'ús d'adobs i pesticides ordinaris".

Marcos Acosta i Nacho Pérez expliquen un altre principi, que també segueix Manel Valls: el calendari lunar i dels astres. "Al cap i a la fi és fer-ho tot tal com sempre havien fet els nostres avis a l'hora de conrear, que sabien quina era la lluna favorable per plantar, per esporgar, per collir o fins i tot per netejar les granges".

Dani Valls, que es dedica més a l'empresa familiar que no pas a conrear, també coincideix a dir que la verdura biodinàmica no té un gust diferent. "No cal menjar-la pensant que hi trobarem un gust inèdit". Senzillament és una verdura que integra totes les forces astrals i l'energia de la terra. "Menges un aliment més viu, que té uns nutrients molt marcats i alhora amb molta força".

De fet, la verdura biodinàmica, com a pas més enllà de l'ecològica, compta amb estudis científics que asseguren que conté més propietats beneficioses que les convencionals. "Jo encara afegeixo que la verdura biodinàmica, un cop collida, manté durant més temps totes les seves propietats màximes", subratlla Dani Valls.

A l'Estat, segons Marisol Garrido, coordinadora de l'oficina de certificació Demeter Espanya, hi ha 60 empreses que conreen biodinàmica. A Catalunya, l'any acabarà amb nou. "Els enòlegs catalans m'han explicat que hi ha dies millors per tastar els vins. Els millors dies són amb la posició de la Lluna amb Mercuri i Venus". Quan aquests tres planetes estan en una constel·lació d'aire, els enòlegs perceben millor alguns dels fruits que conté el vi.

El cas és que a Catalunya "s'està fent molta recerca en agricultura biodinàmica, sobretot viticultors com Parés Baltà, que han fet estudis de quins són els dies millors i pitjors per tastar després de mesos d'investigació", assegura Marisol Garrido. El maig del 2014, Demeter té la intenció de fer un congrés per anunciar tots els nous estudis.

Mentrestant, restaurants com el Nonono, amb oferta de verdura biodinàmica diària, gairebé són únics a l'Estat. La resta de productes són de certificat ecològic. "La verdura biodinàmica, i els plats que cuinem, són la nineta dels nostres ulls, perquè estem segurs de com es conreen i de la filosofia que professem", conclou Marcos Acosta.

Com és el conreu biodinàmic?

1) Tota la finca ha de ser de conreu biodinàmic, és a dir que a arreu s'hi han de fer les mateixes pràctiques

2) Les empreses han d'haver estat certificades com a ecològiques. A Catalunya, amb el segell del Consell Català de Producció Agrària Ecològica.

3) Han de complir la normativa de producció i d'elaboració que marca Demeter, organització sense ànim de lucre, formada per una federació d'asociaciones internacionales. És a dir, a tot el món es marca la mateixa normativa de conreu biodinàmic. A més de 50 països del món se segueix aquesta pràctica

4) Una de les pràctiques més importants és l'ús dels preparats biodinàmics, que consisteixen en dos preparats que s'han d'aplicar a tota la finca. Un és el preparat de bonyiga, que es fa amb fems de vaca, i s'introdueix dins d'una banya de vaca, que ha d'haver parit un mínim de dues vegades. Aquest s'enterra durant l'hivern en una terra fèrtil de la finca. Si la vaca no ha tingut vedells, no és vaca, continua sent un vedell. El segon preparat és de sílice, que es fa amb quarzo pulveritzat, que també es posa dins de la banya de vaca, i s'enterra durant tot l'estiu en un lloc que sigui molt assolellat.

5) Altres pràctiques és aplicar bé el compost, que porta sis preparats biodinàmics, fets amb sis plantes medicinals: mill en rama, camamilla, dent de lleó, ortiga, corteza de roure i valeriana.

6) La normativa és més exigent que l'ecològica, de manera que alguns productes que se'n fan servir en l'ecològic no es permeten en la biodinàmica. La biodinàmica professa el món natural al màxim.

7) A la vinya, la biodinàmica permet la meitat de l'ús del coure com a fungicida. A les hortes no és permès cap ús de coure.

8) Com l'agricultura es diu "biodinàmica", vol dir que respecta els cicles de la natura i els cicles còsmics: de la lluna, del sol i dels altres planetes. El coneixement antic de l'agricultura, que s'ha anat oblidant, es recupera. Per exemple, les cebes es planten quan la lluna és descendent, que és quan la lluna la veiem més baixa al cel (no és el mateix literal al quan ens referim a lluna descendent).

9) La lluna, cada dia segons passa per les constel·lacions, implica unes pràctiques agrícoles diferents. Els alls i tots els fruits d'arrel es treuen de la terra en un signe de Terra (Taure, Verge i Capricorni).

Per més informació: www.biodinamica.es

stats