L’EDITORIAL
Editorial 05/03/2015

El vídeo que pot canviar la història de la Xina

Els xinesos comencen a prendre consciència que el creixement econòmic ha tingut costos elevats

2 min

El documental de la periodista xinesa Chai Jing Sota la cúpula s’ha convertit en un fenomen viral a la Xina amb 156 milions de visites en només tres dies. La història que explica és realment colpidora: a la seva filla acabada de néixer li van diagnosticar un tumor benigne que ella va atribuir a l’elevada contaminació que es registra a Pequín. A partir d’aquí va decidir abandonar la seva feina de presentadora de televisió i dedicar-se a investigar les causes d’aquesta contaminació per fer-ne un documental sufragat de la seva butxaca. Les conclusions són demolidores: els interessos de les grans indústries del carbó i del petroli passen per sobre de la salut dels ciutadans i fins i tot dels incipients intents de les autoritats xineses per mitigar els efectes perniciosos de la pol·lució.

De fet, es dóna la circumstància que inicialment el documental va tenir el suport del ministre de Protecció Mediambiental, que va lloar el treball de la periodista, però el gran impacte a les xarxes socials ha disparat les alarmes del règim comunista, sempre amatent quan les protestes o la consciència crítica amenacen de desbordar o qüestionar la font del seu poder. Totes les xifres que acompanyen el fenomen són espectaculars: 100 milions d’espectadors en 48 hores, 156 milions en 72 hores, 280 milions de comentaris a la xarxa Weibo -el Twitter xinès-, etc.

El fenomen demostra que la societat xinesa està viva i comença a prendre consciència que el creixement econòmic de les últimes dècades ha tingut un preu massa elevat en destrucció del medi ambient i en salut. Cal assenyalar que les autoritats xineses també han començat a fer passes per limitar la contaminació, però la pol·lució, sobretot a les grans concentracions urbanes, ha arribat a un extrem tan greu que obliga a prendre mesures urgents.

La Xina, que ha fet en tres dècades el que Occident va fer en més d’un segle, ha de trobar un equilibri entre creixement econòmic, costos mediambientals i drets democràtics. L’eclosió de la comunicació i les xarxes socials obliga les autoritats a anar més ràpid del que havien planificat. I el vídeo de Chai Jing pot ser -hauria de ser- el factor desencadenant d’un gir d’abast històric.

stats