TRIBUNALS
Societat 02/05/2011

Absolen el seguidor del Girona acusat de refregar-se una bandera espanyola per les natges

La jutge considera que no s'ha provat que el noi jutjat fos l'autor dels gestos "obscens". Insinua que els Mossos el van assenyalar perquè li tenien mania de veure'l en "manifestacions pseudopolítiques" en defensa d'idees "considerades radicals"

Sílvia Barroso
2 min

BarcelonaEl jove jutjat per ultratge a la bandera espanyola durant un partit del Girona amb el Ceuta ha quedat absolt. La sentència, del jutjat penal número 5 de Girona, considera que no s'ha provat que fos l'acusat, Ferran Rodríguez, el jove que es va refregar per les natges una bandera espanyola que va agafar de la zona del camp on hi havia els aficionats del Ceuta.

Un vídeo enregistrat pels seguidors del Ceuta, penjat a YouTube i presentat al judici per la defensa -el podeu veure sobre aquestes línies-, mostra que la persona que va fer els "gestos obscens" amb la bandera portava una samarreta vermella, i els testimonis van confirmar que l'acusat anava vestit amb una samarreta verda i que després se'n va posar una de negra.

Ferran Rodríguez va admetre que havia agafat la bandera d'una tanca on la tenien penjada els seguidors del Ceuta i assenyala que no era una bandera oficial, ja que duia l'àguila de Sant Joan utilitzada durant el franquisme i era, per tant, preconstitucional. Segons relata, quan va tornar a la zona dels aficionats del Girona algú altre la va agafar i aquest segon noi, no identificat, és el que va refregar-se-la per les natges.

Els agents dels Mossos d'Esquadra que van declarar van ser els únics testimonis que van insistir que Ferran Rodríguez era l'autor del suposat ultratge, i van assegurar que no l'havien perdut de vista en cap moment. La jutge, però, assenyala que aquesta certesa es contradiu amb el fet que no sàpiguen si la bandera era o no preconstitucional i no fossin capaços de trobar-la. I insinua que van atribuir el suposat delicte a Ferran Rodríguez perquè el tenien mentalment fitxat.

"El camp de futbol era ple de públic, amb una assistència superior a les 5.000 persones (...) Sorprèn que els agents no el perdessin de vista (...) D'altra banda, els agents van manifestar que coneixien l'acusat de manifestacions anteriors, per la qual cosa segurament van deduir que l'acusat -significat en determinades idees considerades radicals durant manifestacions pseudopolítiques segons es desprèn del declarat pels agents- a més d'arrencar la bandera (...) va ser el que la va trepitjar i se la va passar per les natges encara que això no ho veiessin amb precisió", adverteix la sentència.

Ferran Rodríguez estava acusat d'un delicte d'ultratge a la bandera, pel qual el fiscal li demanava una multa de 3.000 euros, i d'un altre de resistència a l'autoritat, pel qual li demanaven nou mesos de presó, perquè es va negar a identificar-se i es va aferrar a unes tanques per impedir que els mossos se l'enduguessin. La sentència també considera provat que les puntades de peu que va intentar clavar als policies no van arribar a tocar cap agent.

La conclusió de la jutge és que els mossos es van comportar amb "excés de zel" i que aquesta actitud no es pot considerar un delicte, sinó tan sols una falta de manca de respecte. Tanmateix, no pot ser condemnat per la falta perquè ha prescrit, ja que la causa va estar paralitzada durant més de sis mesos abans no es s'ha fet el judici d'uns fets que es van produir el 15 de juny de 2008. La sentència, per tant, ha absolt l'acusat de tots els càrrecs.

stats