CIUTATS
Societat 31/01/2011

Un any i mig de presó per l'excés de soroll del bar Jai-Ca de Barcelona

El propietari del popular bar Jai-Ca del barri barceloní de La Barceloneta ha acceptat avui una condemna d'any i mig de presó per un delicte contra el medi ambient pels sorolls que emetia el seu local, que duplicaven el màxim permès per la llei i van arribar a provocar un estat d'ansietat en una veïna.

Acn
2 min

BarcelonaEn una sentència "in voce" que ja és ferma, la secció sisena de l'Audiència de Barcelona ha condemnat el propietari del bar "Jai-ca", Jaime Tomillero, a 18 mesos de presó -amb la qual cosa podria eludir la presó en estar mancat d'antecedents-, després que l'acusat acceptés els fets que se li imputen i es conformés amb la rebaixa de pena plantejada per la Fiscalia.

El ministeri públic, que inicialment demanava quatre anys de presó per a l'empresari, ha retirat l'acusació de lesions pels danys que el processat va causar als seus veïns i ha mitigat la seva petició de condemna perquè ha pagat als perjudicats els 16.000 euros d'indemnització que se li reclamaven, a més d'insonoritzar el seu local per reduir l'emissió de sorolls.

El bar, que estava obert des de les vuit del matí fins a les dues de la matinada al carrer Ginebra de Barcelona, comptava amb un equip musical dotat de dos altaveus sense controlador de so i el propietari deixava obertes les portes del local perquè la música se sentís des de la terrassa, que tenia més taules de les que li permetia la llicència municipal.

Entre els mesos de maig del 2008 i juliol del 2009, els veïns van denunciar en tres ocasions el propietari del bar, que segons les comprovacions de la Guàrdia Urbana emetia 72,37 decibels amb les finestres obertes i 53,53 amb les finestres tancades, quan el límit permès per la normativa és de 30 decibels.

També, en la inspecció efectuada al domicili de la família perjudicada, amb dos fills menors d'edat, es va comprovar que els índexs sonors eren d'entre 70 i 50 decibels, cosa que superava àmpliament el límit màxim de 30 decibels permès per la normativa de contaminació acústica.

A causa de la submissió reiterada i contínua als sorolls del bar, la família situada al pis situat a sobre del local es va veure afectada en la seva intimitat personal i familiar, així com en la seva salut física i psíquica, cosa que en el cas d'un dels seus membres, Maria Isabel Ll., va derivar en un trastorn ansiosodepressiu que va precisar tractament mèdic i medicació.

Una vegada va saber que era investigat per la Fiscalia de Medi Ambient, al juliol del 2009, l'acusat va procedir a iniciar les obres d'insonorització del bar, pel que va retirar els altaveus instal·lats i va reduir l'emissió acústica del bar.

Posteriorment, el propietari de l'establiment, que està obert, va pagar la corresponent indemnització exigida per la Fiscalia per a la família perjudicada per la seva contínua emissió sonora.

La sentència acceptada avui pel propietari del local inclou la seva inhabilitació durant un any per a l'ofici que desenvolupava i el pagament d'una multa de 1.620 euros.

stats