Ciència
Societat 25/11/2011

Aconsegueixen recuperar la memòria a ratolins afectats d'Alzheimer

Científics de la facultat de Medicina de Màlaga avancen en l'estudi sobre l'ús de la proteïna RGS14, que ha demostrat tenir efectes positius en la recuperació i manteniment de la memòria en ratolins i, en un futur, podria aplicar-se en fàrmacs pels humans

EFEq
2 min

MàlagaUn grup d'investigadors de la Universitat de Màlaga han aconseguit aturar el desenvolupament d'Alzheimer en ratolins modificats genèticament per desenvolupar la malaltia, i han pogut recuperar la memòria d'altres que ja patien l'afecció gràcies als avenços en l'estudi sobre l'ús de la proteïna RGS14, que podria aplicar-se en fàrmacs pels humans.

Zafaruddin Khan, científic del Centre d'Investigacionss medico-sanitàries (CIMES) de la Facultad de Medicina de Málaga i líder del grup de treball ha explicat a EFE que en les investigacions també han treballat amb rates velles – que tenen una pèrdua de memòria major – i els han aconseguit recuperar la memòria i evitar que no la perdin.

Es tracta dels últims avenços relacionats amb l'ús de la proteïna RGS14, sobre la qual fa anys que investiga aquest grup de treball. L'estimulació del cervell dels ratolins amb aquesta proteïna permet incrementar més de 1.000 vegades la seva capacitat de memòria.

La possibilitat d'aplicar aquest fàrmac a la població humana obre la veta al tractament de la pèrdua de memòria, un dels problemes de salut fonamentals en la majoria de malalties neurològiques i neurodegeneratives. La proteïna RGS14 es tracta d'una biomolècula amb possibilitats d'us per a desenvolupar un medicament que curi deficiències en la memòria no només amb patologies neurològiques sinó també en la població d'avançada edat, segons Khan.

En els ratolins transgènics amb Alzheimer, la malaltia apareix al quatre mesos de vida. En l'estudi, els científics van subministrar la proteïna, que actua en una petita part de l'escorça visual del cervell, a ratolins de cinc mesos, i els resultats obtinguts van ser la recuperació total de la memòria. En subministrar la proteïna a ratolins modificats genèticament que no superaven els tres mesos d'edat – és a dir, abans de desenvolupar la malaltia -, els científics van comprovar que els animals no arribaven a perdre la memòria i, per tant, es preveia la malaltia.

En l'estudi s'ha administrat una única dosi del tractament als rosegadors i, segons assenyalen els investigadors, no s'han observat efectes negatius en l'aplicació de la proteïna. Ara caldrà esperar als resultats de les investigacions en les quals s'està aplicant la proteïna a micos, que són els animals amb un cervell més similar a dels éssers humans.

stats