Societat 31/08/2011

Acústica, fotografia gratis de l'escena pop catalana actual

Ricard Martín
2 min
Acústica , fotografia gratis de l'escena pop catalana actual

Barcelona.Tot a punt per a la desena edició del Festival Acústica 2011, el certamen que aquesta setmana converteix Figueres en el principal aparador musical del pop i el rock fets a Catalunya.

Des d'avui i fins diumenge, una quarantena d'actuacions, la gran majoria gratuïtes, ompliran vuit espais del centre de Figueres. Obrirà el festival un homenatge a Bob Marley dirigit per Natxo Tarrés dels Gossos, al claustre de l'Institut Ramon Muntaner.

Un moment excepcional

Més del 90% dels artistes programats enguany són catalans i el ventall estilístic abasta el pop-folk que marca tendència -els Manel actuen dijous i Russian Red ho farà divendres-, el rock de tall clàssic, el reggae i la cançó d'autor. Enguany, en el desè aniversari, la direcció del festival ha volgut trobar un equilibri entre artistes veterans que repeteixen -com Pastora, els gironins Pepper Pots i la seva empenta soul, Cris Juanico fent de crooner i Sidonie- i apostes de nova fornada com Joan Colomo, La Iaia o la nova musa de la cançó, Sílvia Pérez Cruz.

Xavier Pasqual, director del festival des del seu inici, apunta que aquesta diversitat estilística obeeix a la voluntat de "fer un retrat de l'escena musical catalana actual". "Volem que un estranger que passa tres dies a Figueres s'assabenti de què està passant al nostre panorama musical", afegeix. En la foto de l'escena catalana que exposa l'Acústica, assegura Pasqual, "no hi predomina cap estil, sinó més aviat la qualitat, perquè estem vivint un dels moments musicals més importants de la història de Catalunya".

Aquesta efervescència s'ha traduït en un creixement que no coneix el retrocés: l'Acústica ha passat de ser un festival petit amb 3.000 espectadors l'any 2002 a convocar uns 38.000 espectadors en la seva última edició. I aquest any tenen la previsió de superar els 40.000 assistents. "Per evitar no morir d'èxit", explica Pasqual, la Rambla de Figueres desplaçarà la plaça de l'Ajuntament com a escenari principal. Al bell mig de la ciutat s'hi podran veure les actuacions més massives, com les de Pastora (dissabte), Antònia Font (dissabte) o Jarabe de Palo (divendres). Encara que, de ben segur, la plaça de l'Ajuntament estarà plena de gom a gom durant les actuacions de Lax'n'Busto (divendres) i Sidonie (dissabte).

A tot això cal afegir-hi un ambiciós espectacle propi: Salvador Dalí canta serà la primera ocasió en què es porti a la producció musical la vessant més desconeguda del pintor, els seus poemes. Dotze veus, catalanes i internacionals, del pop, la cançó i el flamenc es posaran sota la direcció i acompanyament musical de Pascal Comelade i la seva orquestra. Amb un coixí musical de composicions del músic del Rosselló, Ana Torroja, Amaral, Albert Pla, Gerard Quintana i Pau Riba, entre d'altres, recitaran i cantaran Dalí. L'espectacle, de pagament, tindrà lloc divendres i dissabte a la plaça Gala Dalí, en un espai dissenyat especialment per a la cita. Amanda Lear i Alice Cooper, amics de l'artista, hi participaran mitjançant un vídeo fet per a l'ocasió.

stats