RELACIONS SOCIALS
Societat 20/10/2011

Adolescents: més sexe, menys embarassos

Lara Bonilla
3 min
A la residència maternal Antaviana acullen mares adolescents.

Tenia 16 anys quan es va quedar embarassada. Era l'any 1977. "Tots érem molt hippies i ens creiem molt llestos però estàvem molt desinformats. No teníem educació sexual. No s'explicaven obertament els mètodes anticonceptius", recorda ara Sílvia Soler Fernández, de 49 anys, mare de la Míriam, de 33 anys, que està a punt de fer-la àvia. Quan la Sílvia va ser mare, el percentatge de noies catalanes que tenien un fill abans dels 20 anys era del 19,33%, una generació abans era del 44,68% i ara és del 8,43%, segons una investigació del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) sobre maternitat adolescent que ahir es va fer públic.

Anticoncepció eficaç

El percentatge d'embarassos adolescents s'ha reduït gràcies a més accés a la informació i a una "prevalença de l'anticoncepció eficaç", explica la investigadora del CSIC Margarita Delgado. La popularització de la píndola i del preservatiu han fet reduir la xifra d'embarassos adolescents. Però en canvi l'estudi revela que en els últims 30 anys s'han multiplicat per cinc les noies que inicien relacions sexuals abans dels 20 anys. Ha passat del 14% al 78%. "A la meva colla, que som nascudes l'any 1992, la majoria vam començar als 16 anys i alguna abans", explica Maite Junqué. Ella es va quedar embarassada als 17 anys -era buscat- i ha estat mare de l'Ada fa un mes, amb 18 anys. "El sexe també és més present als mitjans i s'ha banalizat", diu Rosa Ros, responsable del Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat. La Maite també creu que hi ha hipocresia. "Ara t'informen de com prendre precaucions però a la vegada et diuen que encara ets massa jove per tenir relacions sexuals". Tot i que les crítiques de la gent li van "posar la por al cos", reivindica el dret a ser mare adolescent. Els experts, però, alerten dels riscos de la maternitat precoç. "Hi ha més naixements de nadons prematurs i amb baix pes", explica Cristina Martínez, responsable del programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva. No és l'única conseqüència. "Té un fort impacte en la vida de les dones i el més clar és l'escurçament de la trajectòria educativa", diu la investigadora del CSIC. Sílvia Soler va deixar els estudis: "No era compatible". Els va reprendre als 23 anys quan es va treure el títol d'auxiliar de clínica i ara continua fent cursos. "El que he fet ho he fet de gran", diu. Reconeix que s'ha perdut coses: "No he tingut adolescència i hi va haver moments en què em vaig sentir sola, però m'ha compensat molt tenir-la a ella". "El pare poques vegades s'implica perquè a aquestes edats no és una relació reflexionada", diu Ros. L'estudi del CSIC també assenyala que la maternitat adolescent augmenta en les comunitats autònomes més desfavorides i amb un nivell educatiu i social més baix.

Un cas atípic

Núria Güell, de 34 anys, va tenir la Mireia uns dies després de fer els 17 anys. No va dir a ningú que estava embarassada i tampoc ningú ho va detectar. Els seus pares se'n van assabentar la mateixa nit del part quan la Núria els va demanar que la portessin a l'hospital perquè li "feia mal la panxa". "Va ser una sorpresa. Els va venir de cop perquè ells no van viure l'embaràs". Els pares es van fer càrrec de les dues i la Núria, contradient les estadístiques, va poder continuar estudiant, fer una carrera universitària i marxar sis mesos a l'estranger. "Quan vaig tornar ja treballava, em vaig independitzar i em vaig fer càrrec de la meva filla, també econòmicament. Tenia 22 anys", recorda. La Núria va tornar a ser mare de l'Abril, que ara té 6 anys. Aquest cop, diu: "L'he pogut gaudir més".

stats