CAOS AERI
Societat 05/12/2010

Aena ja ha expedientat 442 controladors

José Blanco garanteix que "el comportament irresponsable" dels tècnics "no quedarà impune". Insisteix, com Rubalcaba, que no hi haurà més bloquejos als aeroports. Aquest diumenge treballen el 97% dels operadors de torn

Redacció
2 min

MadridJa treballen el 97% dels controladors aeris i els que no són al seu lloc de feina és "per una causa justificada". Aena ha obert 442 expedients disciplinaris als tècnics que van participar en la vaga improvisada, alguns dels quals podrien arribar a ser expulsats per sempre de la carrera, a banda de les sancions penals que es puguin derivar de les diligències per sedició obertes per la fiscalia. Són dades anunciades pel ministre de Foment, José Blanco, que ha comparegut davant de la premsa aquest diumenge al migdia i ha garantit que "el comportament irresponsable" d'aquests tècnics "no quedarà impune".

Com ja va fer ahir el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, Blanco s'ha atrevit a garantir que una situació com la de divendres "no es tornarà a produir". I ha llançat un avís per a navegants al sindicat de pilots, Sepla, que ha anunciat públicament que podria convocar una vaga. "Estem mantenint reunions positives amb el Sepla, i estem convençuts que no hi haurà vaga de pilots".

Blanco, com també ha fet el vicepresident primer aquest matí en una entrevista a Onda Cero, ha desmentit que l'exèrcit o la Guàrdia Civil utilitzessin les armes per amenaçar els controladors i aconseguir que tornessin a la feina. "Una cosa és dir que un guàrdia civil porta pistola, que en porten tots, i una altra de molt diferent és dir que l'han utilitzat per amenaçar ningú. Tot i que jo no entenc que hagi dit exactament això, la persona que ha fet aquestes declaracions les haurà de provar", ha advertit.

El ministre de Foment es referia a les paraules d'una controladora de Palma, Blanca Uriarte, que ahir va explicar, plorant i en un estat de nervis visible, que la Guàrdia Civil "amb pistoles" s'havia presentat a la torre de control i els havia obligat a treballar malgrat l'estrès en què es trobaven. Uriarte no va dir textualment que l'hagessin amenaçat, però és la sensació que va transmetre. Per Rubalcaba no hi ha discussió possible: "Vaig sentir les declaracions i li puc assegurar que menteix", ha sentenciat a Onda Cero.

Pel que fa a les dades sobre la represa de l'activitat als aeroports, el ministre de Foment ha indicat que fins a dos quarts d'una del migdia s'havien fet 1.558 operacions als aeroports d'Aena i que 162.000 persones ja han volat.

stats