SEGURETAT
Societat 02/03/2015

Aigua i corrent, una mala combinació

Endesa fa cursos als bombers perquè coneguin els riscos elèctrics i puguin actuar en cas d’emergència

Laura Díaz-roig
3 min
Aigua i corrent, una mala combinació

Barcelona“L’aigua i el corrent no es porten bé”. Amb aquest avís comença Manel Díaz, responsable de la subestació elèctrica de Mata, a Barcelona, la seva xerrada a un grup de bombers de la Generalitat. Durant una hora, i acompanyats dels responsables d’Endesa, una vintena d’efectius d’emergències visitaran la instal·lació, situada al carrer Vilà i Vilà, al barri del Poble-sec, que dóna servei a gairebé 90.000 persones dels districtes de Ciutat Vella, l’Eixample, Sant Martí i Sants-Montjuïc. L’objectiu: que els bombers coneguin de primera mà i sobre el terreny les singularitats de les infraestructures elèctriques per saber a què s’enfronten en cas d’haver d’actuar en un accident.

“Una de les coses més importants de la visita és que perdin la por al que és desconegut, alleugerir l’angoixa de no saber on entren”, explica a l’ARA el responsable de l’alta tensió d’Endesa al Barcelonès, Joan Domènech. Endesa i el departament d’Interior, juntament amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), col·laboren des de fa cinc anys en campanyes de prevenció de riscos elèctrics: la companyia organitza jornades formatives -teòriques i pràctiques- per explicar les característiques de les seves instal·lacions als diferents cossos de seguretat i d’emergències. “Hem de conèixer les instal·lacions per valorar el risc propi, millorar l’autoprotecció per evitar accidents i per coordinar les intervencions que hi pugui haver en un futur”, explica Ramon Dinarès, subinspector en cap d’àrea de la regió metropolitana sud dels Bombers de la Generalitat, que detalla que la visita s’emmarca en un pla de formació d’un curs avançat de risc tecnològic i elèctric posat en marxa aquest any. Assegura que visiten instal·lacions que creuen que són “singulars” i que tenen “un valor afegit de tecnologia i de risc tecnològic”. “Cal que les coneguin tant per la seva seguretat com per la nostra”, afegeix Domènech.

No actuar mentre hi hagi tensió

Aquesta iniciativa s’organitza en diferents sessions, en què els bombers poden visitar centres de transformació, subestacions, galeries de serveis per on passen línies de baixa, mitjana i alta tensió i altres espais elèctrics estratègics de la ciutat de Barcelona per saber quines són les millors maneres d’actuar per optimitzar l’eficàcia de les tasques d’extinció, minimitzar els danys materials i així restablir el servei elèctric com més aviat millor.

El primer consell del tècnic d’Endesa és molt clar: els bombers no poden actuar sense que el centre de control de l’empresa, que és qui té una visió general de tota la xarxa, ho autoritzi. “No poden prendre la decisió d’entrar fins que un expert els confirmi que no hi ha tensió i que no n’hi haurà en els pròxims minuts”, insisteix Díaz. Explica que Endesa té sistemes per identificar totalment les parts afectades per deixar-les sense tensió. El procés dura uns minuts, però després és segur entrar-hi amb les mànegues. “Tenim equips sobre el terreny que coneixen molt bé les instal·lacions i en cas d’emergència serien ells els que acompanyarien els bombers”, explica Domènech. La subestació de Mata funciona de manera autònoma i, per tant, no hi treballa ningú i només hi accedeixen puntualment els tècnics per fer el manteniment de les instal·lacions.

Punt crític

“El corrent es produeix als afores i si no creem sistemes per elevar-lo i després tornar-lo a rebaixar, es perdria. Aquest és un punt intermedi per abaixar aquesta molt alta tensió a tensions domèstiques”, explica Díaz. La subestació de Mata és una infraestructura “crítica” en cas que hi hagi algun problema. “Afectaria zones com el Maremagnum, la zona portuària, les Rambles, la plaça de Catalunya, el Paral·lel i la plaça Sant Jaume. De fet, tota la zona del centre de Barcelona. Però precisament si tenim altres subestacions que intercomuniquen és per intentar disminuir l’abast dels problemes en cas d’incident”, relata Díaz.

Per la seva banda, el responsable d’alta tensió al Barcelonès afegeix que, en cas de foc, si se segueixen els protocols d’actuació “no hi hauria d’haver cap accident”. “La millor manera que coneguin el protocol és aquest conveni, amb el consegüent intercanvi d’informació. I que en cas d’emergència el diàleg entre les persones que hi intervenen sigui ràpid i efectiu”, conclou Domènech.

stats