LESIONS MEDUL·LARS
Societat 16/12/2010

Aixecar-se de la cadira de rodes

Un exosquelet desenvolupat per una empresa israeliana permetrà a una gran part de lesionats medul·lars poder aixecar-se de la cadira de rodes, caminar i fins i tot pujar i baixar escales

Redacció
2 min
Rewalk, un exosquelet que permet als lesionats medul·lars caminar

Hospitalet de LlobregatEl Rewalk ha estat dissenyat perquè les persones amb una lesió medul·lar puguin recuperar part de la seva autonomia i mobilitat i com un complement de la cadira de rodes, a més de poder utilitzar-se en la rehabilitació dels malalts durant la seva estada als hospitals.

La presentació de l'exosquelet ha tingut lloc avui a la Fundació Step by Step, situada a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), i és fruit de l'impuls de l'arquitecte Frederic Crespo, que va patir un accident de trànsit fa uns sis anys que li va produir una lesió modular arran de la qual es veu obligat a moure's en cadira de rodes.

El nou artefacte costarà uns 100.000 euros per als hospitals i centres de rehabilitació, ja que es podrà adaptar a diferents altures i pes dels usuaris, i, en la seva versió particular, s'espera que costi uns 50.000 euros.

El Rewalk consisteix en uns suports motoritzats col·locats al llarg de les cames, sensors al cos i una motxilla per transportar les bateries recarregables, amb unes vuit hores d'autonomia, ha explicat el vicepresident de desenvolupament d'Argo Europa, John Frijters.

L'usuari del nou enginy elegeix "què fer" des d'un control remot que se situa al canell, i ordena quan parar-se, seure, caminar, baixar o pujar escales, i l'equip fa la resta activant els sensors del cos i posant en marxa les cames robòtiques.

Tot això es completa amb unes crosses que proporcionen equilibri al discapacitat, que pot aprendre a portar el nou aparell en unes quinze sessions en funció de les seves habilitats.

No tots els lesionats medul·lars podran utilitzar aquest exosquelet, ha alertat Frijters, que ha precisat que les condicions són una pressió sanguínia normal, una densitat òssia adequada i una altura d'entre 1,60 i 1,90 metres i uns cent quilos de pes, a més de la capacitat cognitiva necessària per poder utilitzar-lo.

En l'actualitat, una trentena de persones usuàries de cadires de rodes ja proven aquest nou enginy tecnològic a Itàlia, els Estats Units i Israel, als quals s'espera que es puguin afegir espanyols els pròxims mesos.

Segons Frijters, aquests usuaris han aconseguit millorar notablement la seva qualitat de vida, ja que pel fet de poder caminar han disminuït els seus problemes intestinals i de pressió sanguínia, tenen menys dolor i menys infeccions urinàries que sovint es presenten en les persones que fan servir cadira de rodes.

El Rewalk, que s'ha presentat avui coincidint amb l'organització aquesta setmana de La Marató de TV3, a favor dels lesionats medul·lars, també es donarà a conèixer demà als responsables de catorze centres sanitaris de referència espanyols que atenen i tracten aquests malalts.

stats