Societat 09/07/2013

Ajornat el judici contra el capità del 'Costa Concordia'

L'advocat de Schettino i altres lletrats s'han adherit a la vaga programada a Itàlia. El judici començarà el 17 de juliol

Efe
2 min

BarcelonaUna vaga d'advocats ha provocat aquest dimarts l'ajornament del judici contra el capità del creuer 'Costa Concordia', Francesco Schettino, pel naufragi registrat el 2012 davant de l'illa del Giglio (Itàlia), en què van morir 32 persones. Com estava previst, alguns dels advocats que participaran a judici, entre ells, el defensor de Schettino, Domenico Pepe, han declarat la seva adhesió a la vaga. Per això, el president del tribunal, Giovanni Puliatti, ha hagut d'ajornar la sessió a la primera data disponible. En el naufragi van morir 32 persones, entre elles, un espanyol i dos peruans, i d'aquestes víctimes, dos cossos encara no han estat recuperats.

Tot i que es preveia l'ajornament del judici, Schettino ha acudit a l'aula situada per a l'ocasió al teatre de Grosseto. Abans d'entrar a l'aula per comunicar la seva adhesió a la vaga, l'advocat del comandant ha explicat que espera que s'aclareixi una vegada per totes la veritat i que el tribunal tingui en compte que en el procés paral·lel contra altres imputats pel naufragi s'estan pactant penes mínimes, mentre que per a Schettino s'han demanat 20 anys de reclusió.

L'advocat ha afirmat que Schettino ha admès les seves pròpies culpes pel fet d'acostar el creuer a la costa, però també ha recordat que després va actuar amb responsabilitat per salvar la vida dels passatgers. El 22 de maig, el jutge de l'audiència preliminar Pietro Molí va decidir jutjar el comandant Schettino per homicidi culpós múltiple, abandonament de la nau, naufragi i per no haver informat immediatament les autoritats portuàries de la col·lisió que va provocar el naufragi el 13 de gener del 2012.

En aquest judici, s'han presentat 242 parts demandants, entre passatgers, grups ambientalistes, ajuntaments i també el grup Costa Cruceros, al qual pertanyia el vaixell. La fiscalia ha citat a declarar 338 testimonis, mentre que l'advocat de Schettino n'ha reclamat 96 i les parts demandants, 575.

La nit del 13 de gener del 2012, el creuer 'Costa Concordia' es va encallar a pocs metres de l'illa del Giglio després d'una maniobra feta pel capità per acostar-se a la costa. Des de l'impacte fins que es va produir el desembarcament dels 4.229 passatgers i membres de la tripulació, van passar diverses hores sense que es donés l'ordre d'abandonar el vaixell, i aquest, a causa de l'entrada d'aigua, es va anar inclinant a poc a poc.

Schettino està en llibertat des del 5 de juliol, després que la jutgessa Montesarchio decidís substituir l'arrest domiciliari dictat per ella mateixa el 17 de gener. En les fases prèvies, la companyia naviliera Costa Cruceros va arribar un acord pel qual haurà de pagar un milió d'euros com a sanció administrativa pel naufragi del 'Costa Concordia', de la seva propietat, i ara s'ha presentat com a part en el judici contra Schettino.

stats