Societat 04/07/2012

Les Alcubles: un poble aïllat per les flames

S. Almenar
2 min

VALÈNCIASi hi ha algú que ha viscut des de dins l'incendi d'Andilla són, a més de les brigades d'extinció, els veïns del poble de les Alcubles. Aquest municipi de la comarca dels Serrans es va quedar aïllat divendres per les flames, que cremaven totes les muntanyes del seu voltant. Les tres carreteres que comuniquen el poble amb els pobles pròxims (la del Villar, la d'Altura i la de Llíria) van quedar tallades al trànsit perquè el foc feia impossible circular-hi.

Els veïns no podien abandonar el poble i es van quedar sense llum i telèfon. Cap dels 850 habitants de les Alcubles va poder encendre els llums fins diumenge a la nit i no van poder trucar per telèfon fins a ahir al matí. No hi havia ni línia als telèfons fixos ni cobertura als mòbils. La comunicació entre els familiars que viuen fora del poble i els que van quedar atrapats per les flames va ser impossible durant més de 48 hores. Amb una excepció: un veí que tenia cobertura va servir d'enllaç entre els dos costats de les flames.

Segons les primeres estimacions, el 80% del terme municipal ha quedat arrasat per les flames. Als voltants del poble només queden els esquelets dels pins i els matolls convertits en cendra. Malgrat la devastació, el foc va respectar el nucli urbà i les cases s'han salvat de la crema. Un agricultor del poble explica que els cultius van fer de tallafoc i van parar les flames a les portes de les cases. L'activitat econòmica principal de la localitat és l'agricultura, i "tenir els camps nets i treballats" va fer que no s'haguessin de lamentar més pèrdues que les materials.

L'estabilització del foc va permetre que ahir es reobrís la carretera perquè els veïns poguessin anar a la feina. Alguns episodis d'aquests dies demostren l'aïllament total i absolut que va viure les Alcubles. Un dels exemples és que el metge de guàrdia no va poder arribar al poble, ja que no hi resideix i la Guàrdia Civil no permetia que hi anés. Sí que ho va poder fer el capellà de la localitat després d'insistir durant dos dies. Però no ho va fer acompanyat, com s'esperava, del fèretre d'un descendent del poble que per desig de la família havia de ser enterrat al municipi.

L'alcalde, Manolo Civera, entén les crítiques dels veïns que creuen que va haver-hi descoordinació i cert abandonament per part dels efectius d'extinció, encara que ell assegura que ha vist "gent jugant-se la vida per apagar les flames". Ara bé, creu que "ha d'haver-hi algú [del govern valencià] que assumeixi la responsabilitat pel fet que la muntanya estigués així". "Si parlem solament de l'incendi i no de les polítiques que han propiciat que no tinguéssim una muntanya sinó un autèntic polvorí, el foc es podria repetir en un futur", afegeix.

stats