FENÒMENS NATURALS
Societat 27/09/2011

Alerta volcànica a l'illa canària de Hierro

L'amenaça d'una possible erupció volcànica alarma els habitants de la petita illa de Hierro, tot i que els geòlegs i científics diuen que les possibilitats que finalment es produeixi són molt baixes.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Roca negra El Hierro és una illa d'origen volcànic i té més de 200 cràters repartits per la seva superfície.

"La gent de l'illa de Hierro està preocupadíssima, tothom està molt alarmat". Ho deia ahir el professor de geologia i vulcanologia de la UB Domingo Gimeno, que des de fa dies està en contacte amb els geòlegs de Canàries, que han alertat de la possibilitat que es visqui una erupció volcànica en aquesta illa de l'arxipèlag. Gimeno demanava evitar l'alarmisme, però només cal fer un repàs a la premsa local de l'illa per veure que gairebé totes les notícies giren al voltant d'aquesta qüestió.

L'activitat sísmica va començar el 17 de juliol, i des de llavors s'han registrat 8.000 terratrèmols, la majoria de petita intensitat, tal com destaquen els experts. En els últims tres dies, però, l'activitat s'ha intensificat molt i se n'han registrat 93 d'entre 1,6 i 3,4 graus a l'escala de Richter.

Carmen López, directora de l'Observatorio Geofísico Central, que depèn de l'Instituto Geográfico Nacional (IGN), explica que d'aquests 8.000 sismes "només nou han estat prou forts perquè els notés la població, sense causar cap dany". Els sismes "indiquen que hi ha una bossa de magma fresc a uns dotze quilòmetres sota de la superfície de l'illa", que demostra que "la reactivació volcànica està en marxa". Això és el que ha fet disparar totes les alarmes, i el govern canari ha decidit elevar el semàfor d'activitat volcànica a Hierro al nivell groc, el de preemergència. Segons el comunicat oficial, això vol dir "donar més informació a la població i prendre determinades mesures d'autoprotecció en el cas, encara poc probable, que es produeixi una erupció".

Més de 200 cràters

Hierro, com la resta de les illes Canàries, és d'origen volcànic i té més de 200 cràters repartits per tota la seva superfície, tot i que l'activitat volcànica en els últims anys ha estat molt discreta. Els científics expliquen que no hi ha registres antics en aquesta illa, però alguns estudis de la zona fan pensar que no hi ha hagut activitat en els últims 40 anys.

Carmen López reconeix que és difícil dir si la situació acabarà desembocant en una erupció volcànica, però explica que "tots els estudis de casos similars diuen que només un 10% d'aquests fenòmens acaben amb una erupció a la superfície". Per tant, la probabilitat encara és baixa.

Tot i això, ahir la consellera de Seguretat i Emergències del Cabildo de Tenerife, María del Carmen Padrón, va augmentar aquesta possibilitat fins al 15%. Tanmateix, va demanar "calma" a la població. López també va coincidir a demanar tranquil·litat, ja que "hi ha una institució que està seguint les 24 hores del dia els moviments sísmics de l'illa, i ja hi ha en marxa un pla de preemergència que preveu un protocol d'evacuació", va dir.

stats