SOCIETAT
Societat 26/02/2012

Unes 500 persones protesten contra la instal·lació del parc eòlic marí a l'Ametlla de Mar

La primera manifestació de la coordinadora contra el projecte Zèfir visualitza l'oposició que la instal·lació desperta al municipi

Acn
2 min
La manifestació contra el parc eòlic marí a l'Ametlla de Mar / ANNA FERRÀS /ACN

L'AMETLLA DE MARDesprés de diverses campanyes informatives i un cop presentades les al·legacions al projecte Zèfir, la coordinadora contra el parc eòlic de l'Ametlla de Mar ha dut a terme la primera manifestació pública amb la participació de mig miler de ciutadans. El rebuig al parc marí experimental és unànime. Entitats, particulars, alcaldes i pescadors s'han unit en contra d'un parc eòlic que consideren devastador per al sector turístic i pesquer de la zona. Defensen que calia mostrar públicament aquest rebuig i no descarten noves mobilitzacions si el procés tira endavant. El projecte Zèfir preveu la instal·lació de fins a 12 aerogeneradors davant els costes de La Cala.

Després de diverses campanyes informatives i un cop presentades les al·legacions al projecte Zèfir el passat 18 de gener, ara era el moment de mostrar públicament el rebuig unànime de tot un municipi contra aquest parc eòlic marí. Des de la coordinadora defensen que hi ha fonaments de pes per oposar-se al projecte especialment pel que fa a l'impacte mediambiental, turístic i pesquer que pot tenir. Els sediments marins i la posidònia, una gran quantitat d'aus, un gran contingut històric amb més de 20 vaixells de la primera Guerra Mundial, preservar el litoral de costa rocosa verge o conservar el paisatge costaner són algunes de les principals raons.

L'Ajuntament de l'Ametlla, la Confraria de Pescadors, el Consell Comarcal del Baix Ebre, i s'espera que aviat ho faci també la Cambra de Comerç de Tortosa, han mostrat la seva oposició al Zèfir. La coordinadora contra el parc eòlic de l'Ametlla, també ha aprofitat la manifestació d'aquest diumenge per demanar "objectivitat" a la Generalitat a l'hora de rebutjar el projecte, malgrat que el Govern doni finançament a l'IREC, l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya, que promou el Zèfir.

El parc eòlic experimental preveu la instal·lació de 4 aerogeneradors a 2,6 quilòmetres de les costes de La Cala d'una alçada de 195 metres, "visible fins a 45 quilòmetres de distància" i "el doble de la torre més alta de la Sagrada Família", apunten des de la coordinadora. També es tem per l'efecte desert marí que podria provocar la instal·lació dels molins o les repercussions en l'economia local, basada en el sector pesquer i en el turisme. La segona fase seria de 8 molins més. Segons ha explicat la portaveu de la coordinadora, Maite Puell, la Generalitat ha requerit ara a l'IREC un nou projecte més acurat, que es desconeix si s'ha presentat. A l'espera de veure com evoluciona el procés, no es descarten noves mobilitzacions.

Cansats de ser acusat de viure en la permanent cultura del 'no', els participants a la manifestació han recordat que les Terres de l'Ebre ja han contribuït amb escreix en l'aportació i la solidaritat energètica amb el país i demanen que es busquin altres emplaçaments per projectes com el Zèfir. "Només demanen que ens deixin una mica tranquils ja", deia un dels participants.

stats