Societat 31/08/2011

Àngel Llàcer estrena vodevil i critica que es menysprei la comèdia

"El menyspreu a la comèdia existeix i em posa de mala llet", lamenta Àngel Llàcer. El director encetarà temporada al Condal amb el vodevil Els bojos del bisturí , una obra del degà del gènere Ray Cooney.

Laura Serra
3 min
Àngel Llàcer dirigeix una companyia de vuit actors, amb David Verdaguer, Joan Negrié i Cristina Solà (a la dreta del director) de protagonistes.

Barcelona.Àngel Llàcer va presentar ahir la comèdia que obrirà la temporada al Teatre Condal de Barcelona, Els bojos del bisturó , de Ray Cooney. I va començar atacant, amb el seu típic posat entre sorneguer i trapella: "Aquesta és una altra obra en què faig de director de mentida, perquè es veu que només faig de director de veritat quan no són comèdies. Acabo de dirigir Madame Melville i hi ha gent que m'ha dit: «Home, ets director!», com si no fes deu anys que dirigeixo comèdies! Es veu que no compta, està poc valorat. El menyspreu a la comèdia existeix i em posa de mala llet", va lamentar Llàcer. El director va defensar tot el contrari, que és un dels gèneres més complicats perquè requereix "ritme i rellotgeria". "És un engrantage molt difíci i molt directe, la pressió és gran perquè si l'espectador no riu al teatre, la comèdia fracassa, el feedback és indispensable", va dir.

Els bojos del bisturí és en realitat una adaptació de l'obra de Ray Cooney i John Roy Chapman It runs in the famil y, que van escriure el 1967. Llàcer i els actors han pogut posar-hi cullerada amb llibertat per modernitzar el text, introduir-hi acudits d'actualitat i reduïr-lo a menys de dues hores de durada. "Cooney ho accepta quasi tot, com que ell també era actor no posa pegues a fer versions", va assegurar el vicepresident de Focus, Jordi González.

Amb 79 anys, el britànic Cooney és el degà dels autors de vodevil, pare d'obres tan populars com La doble vida d'en John (que també va dirigir Àngel Llàcer al Condal el 2009), Diner negre , Políticament incorrecte i altres espectacles que després s'han traslladat al cinema, com Sé infiel y no mires con quién , que l'any 1985 va dirigir Fernando Trueba. Les seves obres s'han estrenat amb èxit del West End als grans escenaris d'arreu del món, però a França el veneren de manera especial. Els bojos del bisturí va ser Premi Molière el 2002.

L'obra, que s'estrenarà a partir del 9 de setembre al Condal, és "una bogeria Llàcer", va definir el director. "Vam canviar el títol original per Els bojos... , així que he fet que tot fos boig. És surrealista. No et creus res del que passa, però fa riure", i aquest és el seu objectiu.

L'espectacle se situa a la sala de descans dels metges i infermeres de l'Hospital del Mar uns dies abans de Sant Jordi. El protagonista (interpretat per Joan Negrié) és un doctor "cínic, ambiciós i fill de puta" que està a punt de fer una conferència que li pot suposar un ascens davant del conseller de Salut, Boi Ruiz. Just en aquells minuts de nervis -en un compte enrere que succeeix a temps real i amb un rellotge que corre a l'escenari- apareix una examant que li confessa que té un fill de 18 anys (Cristina Solà i Pau Ferran). L'home intentarà amagar-ho a la seva muller i als companys de feina, però es veu superat pels esdeveniments i demana ajuda a un amic "justet" que no acaba de sortir-se'n (David Verdaguer).

Dins d'un espai amb quatre portes que s'obren i es tanquen constantment, desfila una companyia sencera de vuit actors que interpreta nou personatges, i dos d'extres que hi treuen el cap de manera virtual, interpretats per la veu del mateix Llàcer i l'actriu Lloll Beltran. "Ens ho hem passat molt bé, l'agost ha sigut com un campus d'estiu; i si els actors s'ho passen bé, els espectadors segur que també", confia Llàcer. Tots els intèrprets ja havien treballat amb el director en anteriors espectacles: la mercaderia còmica ha estat testada. "El vodevil desemmascara un actor. N'hi ha que actuen en obres d'aquestes de seure en una taula i parlar que poden dissimular que no tenen talent. En una comèdia és impossible", va assegurar. Una de les actrius amb més veterania còmica de l'equip, Cristina Solà, va animar la presentació amb una petició als periodistes: "El meu personatge segueix la línia eroticofestiva, sí. Poseu-ho! Hi ha expectativa i hi ha regatera".

stats