EDUCACIÓ
Societat 25/05/2013

Antoni Castellà defensa que el desallotjament a la UB s'ha fet per preservar l'exercici dels òrgans "democràticament escollits"

El secretari d'Universitats troba "inadmissible" el "bloqueig" que provoquen les protestes

Acn
3 min

BarcelonaEl secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà, ha defensat en declaracions a l'ACN el desallotjament la matinada d'aquest dissabte d'una cinquantena de persones que des de dijous estaven tancades al rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) per protestar contra el "desmantellament de la universitat pública". "Els poders públics han de poder preservar aquells òrgans democràticament escollits", ha assenyalat, "i el govern de la universitat, crec que amb bon criteri, ha demanat a Interior el possibilitar i preservar que es pugui exercir la normalitat del govern", ha afegit. Sobre el desallotjament, en sí, Castellà ha valorat de "molt correcta" l'acció dels Mossos. Castellà valora que la situació estigui ara "normalitzada" i ha recordat que els òrgans del govern de la universitat són els que han d'aprovar el pressupost. Uns comptes que, hores d'ara, està bloquejat i que "no permet, entre d'altres, treure beques post-doctorals molt rellevants per a la universitat", ha apuntat.

El secretari d'Universitats reconeix el dret de les persones de fer "individualment" reivindicacions, però afirma que "no és admissible" que aquesta accions de protesta bloquegin l'exercici dels òrgans de govern democràticament escollits per la comunitat universitària.

"El diàleg entre les parts implicades són les democràticament escollides", ha insistit, afegint que aquest diàleg està "absolutament obert" a les juntes de personal d'administració i serveis, amb els sindicats de professorat i estudiants "o amb el mateix Consell d'estudiants", ha conclòs Antoni Castellà.

Versions creuades

L'operatiu policial per el desallotjament del rectorat de la UB, a la plaça Universitat amb Gran Via, ha començat pels voltants de dos quarts de quatre de la matinada i ha consistit en la identificació i expulsió de les 75 persones que ocupaven el vestíbul i el primer pis de l'edifici històric de la UB. No hi ha hagut cap detingut. Els estudiants han denunciat que en el desallotjament s'han ocasionat ferides lleus a deu persones.

"Ens estan desallotjant. No càrrega, però violència al aixecar la gent del terra. Algunes hem sortit amb identificació. Moltes encara estan a dins", relatava la Ruth, membre de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PDUP). Els ocupants del rectorat demanaven a l'equip de govern de la UB -encapçalat per Dídac Ramírez- i a la Secretaria d'Universitats que no es redueixi el personal docent i el PAS de cara al curs vinent, la derogació de la pujada de taxes i la reducció d'ajudes econòmiques i més ''transparència'' en els pressupostos de la Universitat de Barcelona.

De fet, els tancats al rectorat van impedir ahir divendres la reunió del Consell de Govern de la UB que havia d'aprovar els pressupostos. La seixantena de persones al vestíbul del rectorat van bloquejar l'accés als membres del consell obligant a anul·lar la reunió, que havia d'aprovar els pressupostos per aquest 2013. És la segona vegada que les protestes forcen la suspensió de la sessió de l'òrgan de la UB, ja que una concentració d'estudiants va fer el mateix el 17 d'abril passat. Així, l'aprovació dels pressupostos porta ja un retard de més d'un mes, i l'equip de govern de la UB haurà de buscar una nova data per aprovar els comptes. Segons fons del centre, aquesta no aprovació està retardant també la creació de noves places, nous ajuts i altres aspectes importants per al funcionament del centre el curs vinent.

En un comunicat, la Universitat de Barcelona (UB) ha justificat el desallotjament d'aquest dissabte a la matinada "davant la no acceptació de les vies de contacte i aproximació iniciades des de dijous" i "la violència exercida en l'impediment del Consell de Govern". Igualment, des de la UB han destacat la infructuosa negociació feta per la unitat de mediació dels Mossos d'Esquadra i la presència de persones externes a la universitat per legitimar un desallotjament que han considerat "pacífic".

stats