DIA DE LLUITA INTERNACIONAL
Societat 04/02/2011

Tot el que he après del meu càncer

Lara Bonilla
3 min
Diagnostic, Actualment

La Rosa Dachs recorda molt bé el dia. Era el 4 de març del 2008. Diagnòstic: càncer de mama. "En cap moment la metge va fer servir la paraula càncer, però jo ja sabia de què parlava. Una setmana abans m'havia vist un bony al pit i per les campanyes ja saps què pot ser". La Rosa tenia 45 anys i tres anys després parla del càncer com d'una "etapa feliç" de la seva vida. "El cop fort va ser trobar-me el bony perquè la incertesa és el pitjor, però amb el diagnòstic a la mà em vaig tranquil·litzar força". El seu tumor era molt localitzat. Li van extirpar i va estar un any en tractament de quimioteràpia i radioteràpia. "Més que por, sentia neguit perquè era un món totalment desconegut". El seu cas de càncer era el primer a la família.

Els tumors més freqüents en les dones, segons les dades del 2010, són els de càncer de mama, seguits dels colorectals. En els homes, són els de pròstata, pulmó i colorectals. I el càncer és la primera causa de mort en els homes i la segona en les dones, després de les malalties cardiovasculars.

La Rosa només va pensar en la mort durant els dies previs a l'operació. "No tant per mi sinó per la família", explica. Després, la seva por es va esvair."El tractament et dóna sensació de seguretat". Ella mateixa se sorprèn de la fortalesa amb què va afrontar la malaltia. Va intentar que el càncer canviés el mínim possible la seva vida i la de la seva família. "No ho puc esborrar, però sí que he pogut triar la manera de viure-ho". Tot i que físicament estava molt més cansada, va intentar mantenir les seves rutines. Com tot, el càncer també té molts matisos: "Es poden aprendre moltes coses d'aquesta malaltia", diu. Aprendre del càncer? Una etapa feliç? A molta gent li pot sorprendre sentir parlar així d'un càncer, però la Rosa, una dona menuda que no accepta l'etiqueta de valenta, en parla amb naturalitat. La clau, diu ella, és "adaptar-se a cada situació". Pot ser una obvietat, però a ella li ha servit per prendre consciència que la vida no dura per sempre.

Per això ha decidit fer jornada reduïda a la feina. L'ordre de prioritats canvia i ara valora més el seu temps i el que dedica a la família. Ha recuperat aficions i n'ha descobert de noves, com la pintura, "una activitat que mai havia trobat el moment de fer". També ha trobat el temps per fer esport: classes de Pilates i fúting al voltant de l'estany de Banyoles, on viu. No és l'únic hàbit de vida saludable que ha adoptat. També menja més sa i no només es cuida per dins. "Ara m'arreglo més", diu coqueta. El càncer també li ha ensenyat a conèixer les persones. "He perdut amics que em pensava que em farien costat i no me n'han fet. Suposo que els feia por la malaltia, però tampoc m'hi capfico", diu. Totes aquestes vivències les ha deixat per escrit en un llibre que ha titutat Eclipsi . "Perquè, com en el càncer, primer tot s'enfosqueix, però després es fa la llum".

Més casos

Es calcula que els casos de càncer augmentaran un 30% d'aquí al 2015 a causa de l'envelliment de la població. La mortalitat, però, segueix una tendència decreixent gràcies al diagnòstic precoç.

El repte actual és, precisament, estendre els programes de cribratge. Actualment es conviden per carta totes les dones de 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys. "Ha donat els seus fruits i la supervivència ja és d'un 80%", diu Teresa López, psicooncòloga de l'Associació Espanyola contra el Càncer. Demana, però, que també s'incloguin en el cribratge les dones a partir de 45 anys. Els beneficis, però, de cribrar les dones de menys de 50 anys és motiu de controvèrsia científica des de fa anys.

Un càncer emergent: el de còlon

El càncer colorectal és un problema de salut important a Catalunya. Anualment es diagnostiquen uns 4.000 casos nous i és el càncer més prevalent. Reduir la mortalitat per càncer colorectal és el repte actual, "ja que no dóna la cara fins que està molt avançat", explica López. L'objectiu del departament de Salut és implementar el cribratge. "A finals d'aquest any arribarem al 27% de la població; ara estem al 18%", explica Josep Maria Borràs, responsable del Pla Director d'Oncologia, que diu que és un tipus de "càncer emergent". Fins ara es feien proves molt invasives com ara la colonoscòpia, però amb la prova de detecció de sang oculta en femta és molt més senzill.

La millor prevenció és adoptar hàbits de vida saludable. La Rosa Dachs ho ha après per experiència. No obstant, Teresa López explica: "El problema del càncer és que el veus tan lluny que no te'n fas càrrec fins que et toca de prop". Llibres com el de la Rosa ajuden a fer-ho una mica més present.

stats