SALUT
Societat 30/07/2015

Aprovada la vacuna de la varicel·la

Catalunya començarà a administrar les primeres dosis gratuïtes per a nadons aquesta tardor

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
ENTRE ELS 12 I 15 MESOS I ELS 3 I 4 ANYS El nou calendari vacunal, que entrarà en vigor al gener, inclou que tots els nens tinguin accés per la Seguretat Social a dues dosis contra la varicel·la: una entre els 12 i els 15 mesos i una altra als 3 i 4 anys. Fins ara el sistema només cobria una vacuna als 12 anys si no s’havia passat la malaltia. El 2012 se’n va retirar la venda a les farmàcies.

MadridFa just un mes va morir el nen d’Olot malalt de diftèria. Es tractava del primer cas d’aquesta infecció diagnosticat a Catalunya les últimes tres dècades. A l’infant, de sis anys, no l’havien vacunat contra la malaltia, i el seu cas va reobrir el debat arreu de l’Estat sobre si revisar el calendari de vacunacions. El Consell Interterritorial de Sanitat, l’òrgan que reuneix els consellers de Salut autonòmics i el ministre del ram, va decidir ahir fer un pas endavant en aquest sentit i va acordar per consens -tot i que no per unanimitat- incloure la vacuna de la varicel·la per a nadons en aquest calendari. Si bé fins ara a Catalunya només es vacunava de manera gratuïta els nens de 12 anys que no havien passat encara la malaltia, a partir d’aquesta tardor, si els pares hi estan d’acord, la Seguretat Social cobrirà la vacunació en dues dosis: la primera, entre els 12 i 15 mesos, i la segona, entre els 3 i 4 anys.

El més confús d’aquesta decisió és que el mateix govern del PP, fa només quatre anys i a inici de legislatura, quan la ministra de Sanitat era Ana Mato, va decidir retirar la venda de la vacuna contra la varicel·la de totes les farmàcies. Llavors va argumentar que ho feia per recomanació epidemiològica, ja que una part de la població quedava descoberta si no tenia la possibilitat de comprar-la i tampoc no es garantia que se n’apliqués una segona dosi. De fet, el Centre Europeu de Control de Malalties va assenyalar que no hi havia una base científica sobre el temps que la vacuna mantenia la immunitat a la infecció.

Batalla d’arguments

A alguns pares la decisió de Mato els va comportar haver de fer un veritable pelegrinatge per poder immunitzar els seus fills contra la malaltia: viatjar a França, Andorra o Portugal, on sí que es ven la vacuna a les farmàcies. Amb tot, el govern espanyol ha accedit a incloure-la al calendari vacunal, però no pas tornar-la a vendre. El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va explicar ahir, després d’una reunió tensa que va durar gairebé set hores, que calculen que el cost global pujarà als sis milions d’euros. Aquests diners els hauran d’assumir les autonomies, que tenen competència exclusiva en matèria sanitària.

El nou calendari de vacunació entrarà en vigor el gener del 2016, però està previst que Catalunya ja l’apliqui aquesta tardor. Així ho van transmetre a l’ARA fonts de Salut, després que el conseller Boi Ruiz abandonés la reunió abans que acabés i no fes declaracions als mitjans perquè perdia l’AVE cap a Barcelona. La majoria de consellers de Salut sí que van sortir en roda de premsa. L’estol de representants socialistes van mostrar-se a favor d’incloure la vacuna d’una malaltia que normalment és lleu i que en pocs casos provoca complicacions, però van criticar les formes del govern de Mariano Rajoy.

“Les coses no s’han fet del tot bé. Per modificar una cosa tan important s’han de complir els procediments, fer estudis i demanar informes, perquè és la manera de transmetre a la població que el calendari vacunal es basa en un criteri científic i no per pressions de la indústria farmacèutica”, va dir la consellera de Sanitat de Cantàbria, la socialista María Luisa Real.

El subministrament de la vacuna a nadons de 12 mesos té el ple suport de l’Associació Espanyola de Pediatria i l’Associació Espanyola de Vacunologia. El 2013, quan Sanitat va acordar un calendari de vacunació comú amb totes les autonomies, en va excloure aquesta vacuna en edats precoces argumentant que una immunització excessiva als 15 mesos podia disparar els casos d’herpes zòster en els adults, atès que les vacunes perden efectivitat amb el temps. Ahir Alonso va rebatre aquesta teoria.

Sanitat no ha pagat ni un cèntim del cost de l’hepatitis C

Fins a 3.153 pacients amb hepatitis C han rebut a Catalunya el nou tractament contra la malaltia durant la primera meitat de l’any, i més de 18.000 al conjunt de l’Estat. Però, tot i comprometre’s a assumir-ne el cost, el govern espanyol encara no ha pagat ni un sol cèntim d’aquests medicaments d’última generació. Dimarts, quan es commemorava el Dia Mundial contra l’Hepatitis C, la Generalitat va encarregar-se de recordar-ho. Ahir, el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va rebatre que fins ara ningú no ha assumit el cost dels nous medicaments, perquè ho han avançat les farmacèutiques, i va demanar “tranquil·litat” a les comunitats. En aquest sentit, va recordar el “compromís d’Hisenda per afrontar el finançament dels fàrmacs”. De fet, va avançar que està previst que avui es reuneixi el comitè d’hepatitis C al ministeri per abordar-ne els detalls. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va destacar el lideratge de Catalunya en aquest tema: “Malgrat l’infrafinançament, estem garantint un tractament que té una dimensió sanitària extraordinària”, va dir.

stats