Societat 26/07/2012

Dijous i divendres seran els dies de més calor d’aquesta setmana

La calor tornarà a ser intensa, però aquesta vegada vindrà acompanyada d'algunes tempestes

Manel Cascante
2 min
Cap Roig, l'Ampolla, aquest dijous al matí / JORDI I NÚRIA

BarcelonaAquest dijous la calor es deixarà sentir encara una mica més que ahir. Els termòmetres tocaran sostre entre dijous i divendres. La calor serà intensa, però no serà pas tan angoixant com en d'altres ocasions. Aquesta vegada no s'assoliran valors tan extrems com els que vam tenir ara fa una mica més d'una setmana, o bé els darrers dies del mes de juny.

Les temperatures mínimes d'aquesta matinada ja ens feien pensar que avui els termòmetres tirarien amunt amb decisió. A Barcelona, per exemple, el mercuri no ha baixat més enllà dels 23 graus al centre de la ciutat, o dels 22 a la zona universitària. També han tingut una nit "tropical" a Premià de Mar, amb 22 graus de mínima, o a Cambrils i Tarragona, on no han baixat dels 21 graus.

La responsable de tanta calor és una bombolla càlida que emergeix del desert del Sàhara i abraçarà avui especialment les Illes Balears, però també l'est de la península ibèrica i el sud de França. Avui, a les primeres hores de la tarda, a 1.500 metres d'altitud hi haurà temperatures de 25 graus a la vertical de Mallorca, i 22 graus damunt de Catalunya. Quan tenim tanta calor en alçada implica que a la superfície, per on ens movem nosaltres, la calor és intensa. De rigorós estiu.

A primera hora de la tarda avui tindrem 36 graus a Lleida, 35 a Girona, 31 a Barcelona o a Tarragona, 32 a València i 33 a Palma de Mallorca. Els valors màxims, doncs, s'enregistraran cap al pla de Lleida i la vall de l'Ebre, les comarques interiors de Girona, l'interior de València i, sobretot, a l'interior de l'illa de Mallorca.

Per sort aquesta vegada la calorada no durarà gaire. Dissabte ja començà a afluixar una mica, i diumenge ja notarem un ambient molt més suportable arreu, especialment a darrera hora del dia.

L'onada càlida aquesta vegada vindrà acompanyada d'algunes tempestes. Demà al matí ja ens podran sorprendre algunes gotellades o xàfecs curts a la costa, però serà especialment a les darreres hores de la tarda quan les tempestes podrien abraçar molts indrets del Pirineu, la Franja de Ponent, les muntanyes interiors de València i Castelló i, fins i tot, alguns punts de l'interior de Lleida. Dissabte a la tarda tindrem un nou episodi tempestuós al Pirineu.

En definitiva, tenim en perspectiva dos o tres dies com a mínim de calor forta, algunes tronades a les tardes, i una refrescada a partir de diumenge. La propera setmana s'albira amb termòmetres totalment "controlats". Calor, però molt més suportable.

stats