Societat 22/04/2012

Arriba a judici l'assassinat per encàrrec del director del CCIB a Barcelona

La fiscalia demana 25 anys de presó per l'autor i l'inductor del crim, un empleat que la víctima, Félix Martínez Touriño, volia acomiadar

Acn
2 min

BarcelonaUn tribunal popular jutjarà des d'aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona cinc persones pel suposat assassinat per encàrrec de l'exdirector del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) Félix Martínez Touriño al carrer Santaló de Barcelona el febrer del 2009. Touriño va ser disparat a sang freda en ple carrer per un sicari que hauria contractat un empleat seu que la víctima volia acomiadar per desavinences professionals, Manuel M.B., per qui la fiscalia demana 25 anys de presó, igual que per a tres acusats més.

El ministeri públic els acusa d'un delicte d'assassinat amb traïdoria i preu, a més de tinença il·lícita d'armes, tant a l'inductor, subordinat de Touriño, com l'autor material, el col·laborador d'aquest i el que va contractar el sicari, cunyat de l'inductor.

Segons la fiscalia, quan a principis de febrer del 2009 Manuel M.B. va saber que Touriño el volia acomiadar i fins i tot viatjaria a Lió per certificar l'acomiadament amb la direcció del CCIB, va decidir fer matar el seu cap. Per això va contactar amb el seu cunyat, Sahid S.Z., colombià que havia estat a presó per tràfic de drogues. Amb l'excusa de voler-li comprar un cotxe que Touriño havia posat a la venda, Sahid S.Z. va contactar amb la víctima, va aconseguir el seu telèfon mòbil, el va seguir i va descobrir els seus moviments i el seu domicili.

L'individu, a més, va contactar amb dos colombians més, Yader Jair C.H. i Jorge Andrés M.G., que vivien a Madrid. Els va marcar l'objectiu i els hauria donat la pistola amb la qual havien de cometre el crim. A canvi de 4.000 euros, a primera hora del matí del dilluns 9 de febrer, Jorge Andrés M.G. va disparar a Touriño un tret mortal a la nuca, al carrer Santaló, quan la víctima sortia de casa seva per anar cap a Lió.

Va fugir d'allà en un cotxe conduït per Yader Jair C.H., i van escapar-se cap a Madrid primer i després cap a Colòmbia, on van ser arrestats mesos després.

La cinquena acusada és Maria Pilar M.B., germana de l'inductor i esposa de Sahid S.Z., a qui la fiscalia li demana 12 anys i mig de presó per complicitat amb l'assassinat o, alternativament, tres anys per encobriment, depenent de si es demostra o no que coneixia les intencions del seu germà i el seu espòs. La fiscalia demana 400.000 euros d'indemnització per la mare, la germana i la parella de la víctima, que haurien de pagar entre els cinc acusats.

En canvi, el ministeri fiscal ha retirat l'acusació contra la xicota del sicari, que va cobrar part dels diners de l'assassinat sense saber-ne la procedència.

Inicialment, la fiscalia demanava que el CCIB fos responsable civil subsidiari, en considerar que l'assassinat va ser promogut per un treballador de l'empresa, contra un directiu i per motius laborals. No obstant això, l'Audiència va considerar que el CCIB no és responsable dels actes dels seus treballadors que surten de l'àmbit professional, com és un crim. El CCIB podrà presentar-se com a acusació popular.

El judici es preveu que s'allargui un parell de setmanes, a causa dels nombrosos testimonis i proves documentals.

stats