SUCCESSOS
Societat 09/05/2011

Exculpen el tinent de la Guàrdia Civil implicat en el cas del robatori de 500 quilograms de cocaïna

L'any 2005 van desaparèixer d'uns contenidors del Port de Barcelona la droga i anys després es van detenir diversos guàrdia civils i narcotraficants

Marta Català
2 min

BARCELONAEl jutjat de Martorell que instrueix el cas del robatori del port de Barcelona de 500 quilograms de cocaïna l'any 2004 ha decretat el sobreseïment de l'acusació que pesava contra el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Alfonso López Rubio, pels delictes de suborn i amenaces.

Segons l'acte al qual ha tingut accés l'ARA, López Rubio estava acusat d'un delicte de suborn de funcionari, un delicte que ha prescrit: "Al tractar-se la prescripció d'una qüestió d'ordre públic [...] es declara extingida la responsabilitat penal d'Alfonso López Rubio".

López Rubio va ser detingut l'any 2008 juntament amb diverses persones entre guàrdies civils, narcotraficants, un policia nacional i un periodista per formar part d'una suposada xarxa de narcotraficants que va fer desaparèixer l'any 2005 uns 500 quilograms de cocaïna d'uns contenidors del Port de Barcelona.

A López Rubio l'acusaven d'haver acceptat uns bitllets d'avió a Londres l'any 1999 de Gutiérrez Carvajo, el confident de la Policia del Cas Riviera i Saratoga i també del cas del Port de Barcelona.

Segons fonts judicials, anys després, Gutiérrez Carvajo en el marc de l'operació contra el la xarxa suposadament implicada en el robatori de droga va explicar que López Rubio va acceptar els bitllets a canvi de fer-li favors, un fet que segons diu el seu lletrat no va existir: "Han anat a per ell i que consti que ell va tornar els diners del bitllets d'avió", ha dit Javier Herrero del despatx Jufresa i Associats. Herrero ha manifestat que se sent molt satisfet amb l'acte tot i que la Fiscalia el pot recórrer.

De fet, a l'acte consta que l'any 2008 Carvajo va declarar que López Rubio "obligava a pagar als comerciants, entre ells a ell, qui tenia un establiment de vehicles, un impost per col·laborar amb la Guàrdia Civil. Un dels pagaments consistia en què pagués un viatge dels seus fills a Londres".

López Rubio ha explicat a l'ARA que "encara no es creu que ja no estigui imputat el cas" i que "ho he passat molt malament, m'estic medicant i m'han operat del cor". El tinent coronel va ser apartat de les seves funcions però no suspès de sou: "Estic pendent que m'assignin un destí i m'han tret una part del sou que me l'hauran de tornar si finalment surt absolt de tots els fets que se l'imputen. De fet, Rubio ha avançat a l'ARA que "té un llistat de persones" amb qui pensa emprendre mesures per tot "el que s'ha dit de mi".

La banda està acusada per delictes de narcotràfic, corrupció, associació il·lícita, suborn i revelació de secrets.

El cas es va iniciar el novembre de 2004, quan va arribar al port de Barcelona un contenidor carregat on es declarava una càrrega de gambes congelades però s'hi amagaven 1.077 quilograms de cocaïna i va ser interceptat pels cossos de seguretat.

Un grup de delinqüents dedicat al tràfic de droga presumptament va assaltar amb aparent facilitat el contenidor, precintat per la Guàrdia Civil, i va robar uns 500 quilograms de la substància confiscada prèviament, cosa que va aixecar sospites que podria haver agents policials en la trama.

stats