ACCIDENT NUCLEAR
Societat 30/04/2011

Ascó ha vessat per accident 25.000 litres d'aigua radioactiva

Una fuita d'aigua amb alts nivells de radioactivitat va entrar en contacte aquest dijous amb el calçat de catorze treballadors de la central nuclear d'Ascó I, com avança avui l'ARA. L'incident es va produir quan una vàlvula motoritzada d'aïllament del sistema de refrigeració primari de la central es va obrir accidentalment i va alliberar 25.000 litres d'aigua radioactiva

Dani Revenga/agències
2 min

AscóUna fuita d'aigua amb alts nivells de radioactivitat va entrar en contacte aquest dijous amb el calçat de catorze treballadors de la central nuclear d'Ascó I. L'incident es va produir quan una vàlvula motoritzada d'aïllament del sistema de refrigeració primari de la central es va obrir accidentalment i va alliberar 25 metres cúbics -25.000 litres- de l'aigua utilitzada per refrigerar el reactor de la planta nuclear, com ha avançat avui l'ARA en la seva edició de paper.

El fluid radioactiu va anar a parar als embornals de l'edifici de contenció, on va ser canalitzat i controlat, però en aquest procés va entrar en contacte amb el calçat de catorze treballadors que eren a les immediacions del punt per on es va produir el vessament. L'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) , l'empresa titular de la planta, va evacuar tot el personal que hi havia a la zona on s'havia produït la fuita de l'aigua. Un cop desallotjada la zona, a tots els treballadors els van fer els pertinents controls de protecció radiològica, sense que es detectés cap índex de contaminació significativa, segons han informat fonts del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Des de l'organització ecologista Greenpeace assenyalen que aquest nou incident a la central nuclear demostra que no és segura i que com més anys passen més errades s'hi produeixen. Així mateix, alerten que si la central hagués estat en marxa quan van passar els fets les conseqüències podrien haver estat molt pitjors perquè s'hauria pogut veure afectada la refrigeració del reactor.

El vessament va ser notificat dijous per la titular de la central, l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), al Consell de Seguretat Nuclear (CSN). El reactor de la central però, estava aturat ja que actualment s'hi està portant a terme l'operació de recàrrega. Per aquest motiu, l'aigua no va arribar a sortir del circuit intern de la central i per tant en cap cas es pot parlar de fuita sinó de vessament.

El responsable de l'energia nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, ha explicat a l'ACN que l'incident demostra que la central no és segura i que com més anys passen més errades s'hi produeixen. Així mateix, ha alertat de les conseqüències greus que haurien succeït si aquest accident hagués tingut lloc amb la central en marxa.

stats