Societat 29/05/2012

Augmenten els atropellaments mortals de vianants a les zones 30 de Barcelona

El 30% de les víctimes de trànsit ateses pel servei d'informació de la Generalitat són de la capital

Acn
2 min

BarcelonaEl primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, i el director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, han signat la incorporació de Barcelona al Servei d'Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit (SIAVT). El 30% de les primeres 200 persones ateses en aquests dos mesos han estat de la ciutat. Les víctimes i els familiars "necessiten comptar amb un referent" i la Guàrdia Urbana els adreçarà al SIAVT a partir d'ara, ha explicat Forn.

A Barcelona, els accidents mortals "han augmentat lleugerament" aquest 2012, ha lamentat, sobretot a causa de l'atropellament de vianants a l'interior de la zona 30. Una tendència negativa després d'un any positiu, el 2011, quan van tenir lloc vuit morts menys.

"Els familiars necessiten un referent amb qui poder comptar, aquest conveni va en aquest sentit", ha explicat Forn, que ha afegit que l'ajuda "no només és cobertura jurídica, si no també emocional". El pla activat de la Guàrdia Urbana d'assistència a les víctimes es complementarà, arran del conveni, amb la informació que els agents donaran als accidentats i els seus familiars sobre el SIAVT, perquè puguin rebre aquí la orientació que els manqui.

Des del 28 de març passat, dia en què va obrir-se definitivament aquesta "finestreta única", en paraules del director Joan Aregio, s'han rebut unes 200 sol·licituds de persones víctimes d'accidents. D'aquestes, un 30% eren de Barcelona.

Augmenten els atropellaments de vianants

El 2011 va ser un any "bo" pel que fa al balanç de víctimes a les vies urbanes de Barcelona en comparació amb el 2010. Van produir-se 8.831 accidents, 221 menys. Els ferits greus van baixar un 17,7% i van morir vuit persones menys. Aquest 2012 la tendència "és una mica pitjor", ha lamentat Forn. Encara "no tenim una explicació precisa".

L'Ajuntament ha decidit incrementar la vigilància dels controls dels límits de velocitat a l'interior de les zones 30 perquè "no es compleixen prou". El primer tinent d'alcalde ha afirmat que han augmentat els atropellaments mortals de vianants, especialment a l'interior de les zones. "Hi ha una confiança del vianant en aquests carrers i si el conductor incompleix el límit de velocitat l'impacte és major", ha raonat.

Nou cap de setmana negre a les carreteres catalanes

"Portem uns primers cinc mesos de l'any que no són del tot positius", ha admès el director Joan Aregio. "A partir del mes d'abril la tendència s'ha començat a corregir, però encara estem en una xifra superior a l'any anterior, que va ser excepcionalment bo". Els morts d'aquest cap de setmana llarg "no ens ajuden" i afavoreixen "la tendència negativa". "Qui més pot evitar un accident és qui condueix un vehicle", ha recordat.

stats