SALUT
Societat 11/07/2017

Augmenten les visites al CAP però es redueix la prescripció de medicaments innecessaris

Segons l'informe de la central de resultats en salut, l'atenció primària va fer l'any passat un 1,8% més de visites i ha augmentat també l'activitat d'hospitalització amb un 6,8% més d'altes

Lara Bonilla
3 min
MÉS OPERACIONS
 L'Hospital de la Vall d'Hebron  fa un mes que ha reobert quiròfans de tarda per alleugerir la llista d'espera.

BarcelonaMés visites i de més qualitat. L'atenció primària va registrar l'any passat més de 46 milions de visites, un 1,8% més que el 2015, amb una mitjana de vuit visites per persona. Però tot i aquest augment, s'han reduït les proves diagnòstiques i els tractaments innecessaris, ja que s'ha fet una aposta per la desmedicalització. Així s'ha posat de relleu durant la presentació de les dades de l'informe de la central de resultats en salut, una eina que avalua anualment els resultats en salut i qualitat del sistema sanitari.

D'aquesta manera, s'ha aconseguit reduir un 1,2% les persones que prenen més de deu medicaments diaris. L'any 2015 eren un 1,4%. I el percentatge de persones de més de 64 anys o polimedicades que consumeix protectors d'estómac ha passat del 30,5% l'any 2013 al 27,4% l'any 2016, cosa que suposa un signe de qualitat de prescripció farmacèutica. "Ha pujat la quantitat de visites a primària, però també la qualitat de les visites, perquè els metges de primària han sigut capaços de reduir i millorar els tractaments i també les proves diagnòstiques sense valor", ha assegurat Cristina Nadal, directora de l'àrea sanitària del CatSalut, que ha posat l'exemple de la reducció de la prescripció de protectors d'estómac i de bifosfonats.

"És un canvi vital i una revolució desmedicalitzar les persones. És una aposta que fem perquè ens la creiem i perquè hi ha evidència científica", ha assegurat Toni Dedeu, director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Nadal ha afegit que també és un tema de seguretat: "Tots els medicaments tenen efectes secundaris".

L'atenció primària va atendre 5.744105 persones durant el 2016, que representa un 76,8% de la població. Els més freqüentadors són les persones majors de 75 anys i els nens menors de dos anys. El 100% dels majors de 75 anys van anar durant el 2016 al centre d'atenció primària, i en el cas dels menors de dos anys ho van fer el 93,9%. D'aquests, el 22% dels pacients de 0 a 2 anys ha fet més de 20 vistes en l'últim any a l'atenció primària i el 45,7% dels pacients de 75 anys o més han realitzat més de 12 visites anuals.

Pel que fa a l'àmbit hospitalari, durant el 2016 ha augmentat l'activitat d'hospitalització en el conjunt d'hospitals del SISCAT amb 56.523 altes més respecte al 2015, un increment del 6,8%. I pel que fa a les urgències, més de la meitat, el 63,5%, són del nivell 4 i 5, les de menor gravetat, la qual cosa vol dir que es podrien haver resolt en un altre equipament que no fossin les urgències hospitalàries. "Hi ha un percentatge alt de pacients que van a urgències dels hospitals per consultes que podrien ser resoltes des de la primària", ha reconegut Nadal.

Només el 10,8% de les urgències acaben en ingrés hospitalari i l'estada mitjana hospitalària s'ha situat el 2016 en 5,7 dies, quatre punts menys que el 2015.

Més dones que homes

En el capítol de salut laboral, destaca que les patologies relacionades amb la salut mental i amb el sistema osteomuscular són les de més incidència, i les dones doblen la taxa de malalties relacionades amb la salut mental vinculades a la feina: 47,9% en dones versus 22,8% en homes. Es tracta, sobretot, de depressions i trastorns d'ansietat relacionats amb la feina.

Pel que fa a la salut mental i addiccions, el 36,8% dels pacients atesos han sigut diagnosticats amb algun trastorn mental greu. D'aquests, el 87,5% dels pacients atesos el 2015 han continuat visitant-se el 2016, i la mitjana de visites és de 10,7. En el cas de nens i joves, el 14,7% dels pacients atesos han sigut diagnosticats amb algun trastorn mental greu.

En les addiccions, l'alcohol és la substància que genera més inicis de tractament, un 45,5% del total, però hi ha hagut un repunt dels tractaments per addicció a la cocaïna, que representen un 20,2% del total.

En salut pública, el programa de detecció precoç neonatal dona cobertura al 100% dels nadons que neixen a Catalunya, i l'any 2016 va permetre detectar precoçment 106 casos de malalties minoritàries.

I per primer cop, l'any 2016 se supera el llindar del miler de trasplantaments i la negativa familiar se situa per segon any consecutiu per sota del 15%.

Història clínica compartida

Durant l'any 2016 s'han realitzat 15 milions de publicacions a la història clínica compartida (l'any 2015 van ser nou milions), però tot i així s'està lluny dels objectius. Està implementada a l'atenció primària i els hospitals, però en l'àmbit sociosanitari i de salut mental costa més d'introduir.

stats