Medi ambient
Societat 11/07/2011

Austràlia fixa un impost per a les emissions de CO2

El govern australià ha establert un impost de 17,3 euros per tona de carboni. Camberra oferirà compensacions a la indústria i als ciutadans per compensar les pèrdues

Efe
2 min

SydneyEl Govern australià va presentar ahir un impost a les emissions de diòxid de carboni (CO2), com a part d'un pla per mitigar el canvi climàtic, i avui ha començat una campanya de promoció de la mesura. La primera ministra australiana, Julia Gillard, ha dit que "gastarà les soles de les seves sabates" per convèncer els empresaris i el poble dels beneficis d'aquest pla, en una tasca a la qual s'han sumat els legisladors laboristes al Parlament de Camberra, ha informat l'emissora de ràdio ABC.

Segons l'impost, unes 500 empreses considerades com les més contaminants d'Austràlia hauran de pagar 23 dòlars locals (17,3 euros) per tona de carboni a partir de l'1 de juliol del 2012. La tarifa augmentarà en un 2,5% anual fins que s'adapti, al 2015, a un esquema de comerç d'emissions en què el mercat internacional serà el que fixi els preus.

Com a part de l'implementació d'aquest pla, Camberra ha ofert milers de milions de dòlars en compensacions per a la indústria afectada directament, i també per a les famílies que veuran una pujada indirecta en els preus.

Oposició conservadora en contra

L'oposició conservadora, que ha dit que es tracta d'un pla "socialista disfressat d'ambientalista", considera que aquest no contribuirà a la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i tindrà un impacte negatiu en les butxaques i el mercat laboral. Malgrat que el pla ja compta amb els vots necessaris per ser aprovat al parlament australià, Gillard buscarà el suport popular, ja que aquesta mesura "no formava part de les promeses electorals".

Austràlia, que emet prop d'un 1,5% del total de les emissions globals i és un dels països amb nivells més alts de contaminació per càpita, pretén reduir al 2020 un 5% les emissions de CO2 respecte de l'any 2000. En el panorama mundial, on els EUA i la Xina són els contaminants principals, aquesta reducció australiana contribueix "poc" als esforços contra el canvi climàtic, però es tracta d'un compromís "moral" d'un país amb una economia forta que pot donar el "primer pas perquè canviïn les coses", diu Telmo Languiller, representant laborista al parlament per l'estat de Victòria.

Però el pla es mira amb escepticisme a Austràlia. La poderosa indústria minera, una de les més afectades per la mesura, ha adverit que hi haurà pèrdues massives de feina pel tancament de les mines. El vicepresident del sindicat nacional de miners, Ian Murray, en canvi, ha instat els empresaris a "posar fi a la seva campanya de por contra l'impost al carboni i començar a treballar amb el govern i els treballadors", segons la cadena ABC.

stats