HISTÒRIA
Societat 09/09/2011

L''Australopithecus sediba' va aplanar el camí perquè sorgís el gènere 'Homo'

Les noves troballes fòssils mostren que posseïa tant característiques primitives com característiques més avançades, similars a les dels humans. Ho recull la revista 'Science' en cinc estudis que publica

Efe
2 min
Els ossos de la mà de l''Australopithecus sediba' / EFE

BarcelonaL'Australopithecus sediba, un antecessor del gènere Homo, va aplanar el camí segurament perquè sorgissin les espècies Homo, segons cinc estudis diferents realitzats sobre el cervell, la pelvis, les mans i els peus d'aquest homínid que publica la revista ScienceScience en el seu pròxim número. Les noves troballes sobre els fòssils de l'Australopithecus sediba mostren que posseïa tant característiques primitives com altres característiques més avançades, similars a les dels humans, la qual cosa el situa com el millor candidat per ser un avantpassat directe del gènere Homo, indiquen els estudis.

Les novetats publicades inclouen la mà més completa mai descrita en un homínid primitiu, una de les pelvis més completes i fragments completament nous del peu i del turmell, a més d'un escàner d'alta resolució del crani d'un homínid primitiu. "Les diverses característiques avançades descobertes en el cervell i el cos, en la seva època més primerenca, el converteixen possiblement en el millor candidat a ancestre del gènere Homo, molt més que altres descobriments previs, com ara l'Homo habilis", considera Lee Berger, líder del projecte de la Universitat de Wiltwatersrand a Johannesburg (Sud-àfrica).

Els descobriments obliguen a replantejar algunes teories sobre l'evolució humana, com el concepte que les pelvis humanes primitives van evolucionar en resposta a cervells més grans. També plantegen la possibilitat que l'Australopithecus sediba pogués ser fabricant d'eines, capacitat atribuïda fins ara l'Homo habilis.

Les restes trobades al jaciment de Malapa, a uns 50 quilòmetres de Johannesburg, daten de fa 1,98 milions d'anys. Fins ara, els fòssils datats de fa 1,9 milions d'anys -majoritàriament atribuïts a l'Homo habilis i l'Homo rudolfensis- eren els considerats ancestres de l'Homo erectus, l'indiscutible humà més antic, afegeix l'estudi. No obstant això, l'edat més antiga d'aquests fòssils d'Australopithecus sediba planteja la possibilitat d'un llinatge separat més antic, del qual podria haver evolucionat l'Homo erectus. Fa un any, Berger i el seu equip van anunciar el descobriment de les restes d'un jove mascle i d'una femella adulta d'Australopithecus sediba que van ser trobats junts en una de les coves de Malapa, reconegudes com a Bressol de la Humanitat i Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

stats