ELS ÚLTIMS 'XECS NADÓ'
Societat 18/12/2010

Avançaries el part per 2.500 euros?

La diferència entre ser l'últim nadó del 2010 i el primer del 2011 no és només de segons. Aquest cop també els separaran 2.500 euros. Són els últims xecs nadó que entrega el govern de Zapatero.

Lara Bonilla
4 min
Villaitodo, Barcelona

BarcelonaLa Marta Villaitodo naixerà dilluns a la Clínica del Remei de Barcelona. Diuen que tots els nens neixen amb un pa sota el braç. Ella ho farà amb un xec de 2.500 euros. Un dels últims que dóna el govern de Zapatero. Els seus pares, el Manel Villaitodo i l'Ana Martínez, ja no s'ho esperaven. L'Ana sortia de comptes el 9 gener però raons mèdiques han obligat a avançar el part. "Després que també s'anul·lés la baixa paternal d'un mes a partir del 2011, ja no comptàvem beneficiar-nos de cap ajuda -diu el Manel-. Però benvinguda sigui!".

Ells s'ho han trobat però el cert és que embarassades que surten de comptes entre aquest mes i el vinent tenen pressa per parir abans de l'1 de gener.

La Mireia Ymbert, embarassada del seu segon fill, reconeix que intenta avançar el part mitjançant mètodes naturals. És un tema del qual parla obertament amb el seu marit, que és llevador. Diuen que l'activitat física ajuda a anar de part. I ella, que és mestra d'educació infantil, continuarà treballant fins a l'últim dia. També camina molt, agafa l'autobús, puja i baixa escales i continuen mantenint relacions sexuals. Surt de comptes el 7 de gener però voldria parir després de Nadal, quan ja haurà començat la setmana 38. Al·lega raons econòmiques i d'organització familiar.

El xec nadó i l'any d'escola bressol que s'estalviaran si l'Eloi, que és com es dirà, neix al desembre. "Aquest motiu pesa més perquè són 400 euros al mes", explica. I encara n'hi ha un altre: "Tenim un altre fill i volem que tots dos entrin a l'escola a la vegada". El seu ginecòleg li havia plantejat la possibilitat d'induir-li el part durant la setmana 39. "Però això ja seria al gener i no m'interessa", explica. No és l'únic cas.

"Ho sentim a la consulta. Dones que han de donar a llum a principis d'any pregunten si per uns dies no se'ls podria induir el part", explica l'Ana Granja, que treballa d'infermera d'obstetrícia en una clínica privada. "Hi ha gent que ho demana i no dic que algun metge ho faci, però ni Vall d'Hebron ni la resta d'hospitals catalans serem sensibles a aquestes peticions", diu contundent Lluís Cabero, cap d'Obstetrícia de l'Hospital de la Vall d'Hebron i de la Clínica Quirón.

Aquesta és la decisió institucional que han pres els caps de servei de diferents hospitals catalans que, precisament ahir, van parlar-ne. Cabero ho redueix al terreny de l'anècdota però s'ha trobat demandes tan rocambolesques com un pare que volia que avancessin el part de la seva dona del febrer al desembre. Segons una enquesta del portal SerPadres.es, un 27% de dones reconeix haver-li preguntat al seu ginecòleg si hi havia la possibilitat d'avançar el part per cobrar el xec nadó.

A la Cristina Martínez, que surt de comptes el 28 de desembre, aquest no és un tema que l'obsessioni però explica que se'n parla a les classes de prepart. "Es comenten casos de dones que han programat cesàries en clíniques privades i fem broma sobre qui de nosaltres tindrà el xec i qui no", diu.

Donar llum a la carta S'haurà d'esperar a l'any que ve per saber si durant el desembre hi hagut un repunt de parts. Els experts alerten, però, dels riscos d'induir el part sense necessitat ja que tenen un 30% més de possibilitats d'acabar en cesària. I un estudi de l'Hospital de Barcelona adverteix dels perills de néixer abans de la setmana 39. L'autor de l'estudi és el neonatòleg Xavier Demestre. "Els prematurs tardans -que són els que neixen entre tres i cinc setmanes abans de la data prevista- tenen cinc vegades més probabilitats de mort i també més problemes respiratoris o neurològics". Riscos que disminueixen setmana a setmana.

El part espontani és el més recomanable però a Demestre no li estranyaria que aquest desembre augmentin els parts programats. Els desaconsella totalment: "El fetus té el seu rellotge biològic que marca quan ha de néixer i això és quan tots els òrgans estan prou madurs. El problema és que tant professionals com pacients volem programar-ho tot massa". És el cas d'Elena Faba, presidenta del Cercle de Dones de Negoci: "Sóc molt planificadora i com que tinc molta feina li vaig demanar al meu metge que em programés el part. No podia viure amb aquella incertesa una cosa tan important".

Pactar el dia per donar a llum no és nou. Fa 31 anys, a la Concepció Reig li van programar el naixement del seu fill Jaume en funció de les vacances de Setmana Santa del seu metge. "Això passa. I tant!", diu Demestre. "A vegades és perquè la mare no vol que l'atengui un altre metge. Però algú hauria de tenir la valentia de plantar-se", assegura.

Els motius poden ser molt diversos. L'Ana Granja explica algunes anècdotes. Des de metges que no volen sorpreses d'última hora "a mares que volen que el naixement del seu fill coincideixi amb l'aniversari d'un familiar o altres que no volen arriscar-se que neixi un dia 13", explica.

L'increment d'induccions al part per conveniència de l'obstetre o de la mare és una de les causes, juntament amb l'augment de l'edat materna i les tècniques de reproducció assistida, que han fet créixer la taxa de prematuritat. El 1993 era del 5,8% i ara s'ha estabilitzat en un 7,8%. "I els que més han augmentat són els prematurs tardans", alerta Demestre. Això va en paral·lel a l'evolució de les cesàries. El 1993 es practicaven en un 22,8% dels parts i ara la taxa és del 28,3%, molt per sobre de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, que ho considera una mala praxi per sobre del 10-15%. I als hospitals privats catalans es practica el doble de cesàries que als públics.

La Cristina Martínez té clar que vol que el part sigui espontani i amb el mínim d'intervenció possible. Només demana una cosa: "Si la Paula neix a les dotze de la nit del 31 de desembre, espero que anotin les 23.59 hores". Aquest cop ningú vol ser el primer nadó de l'any.

stats