URBANISME
Societat 28/07/2012

BCN dibuixa l'accés a Collserola sense concretar el pressupost

Barcelona arrenca un dels projectes que l'equip de govern considera prioritari: les 16 Portes a Collserola. Ho fa, però, sense haver definit encara el pressupost i pendent de concretar les primeres accions.

Maria Ortega
2 min
1. La carretera de les Aigües.   2. La Porta des de la Diagonal.  3. Proposta d'ecoducte  a la Trinitat.

BARCELONALes 16 Portes de Collserola, el projecte llançat per l'Ajuntament de Barcelona per millorar la relació ciutat-muntanya, ja té forma en el pla més teòric. Ahir es van donar a conèixer els 22 projectes guanyadors que, en alguns casos, aportaran idees diferents a una mateixa Porta. La transformació, però, s'ha marcat l'horitzó en els 20 anys i, tenint en compte el context econòmic, sembla que començarà amb les parts menys costoses i deixarà per més endavant els possibles grans canvis estructurals, com ara el cobriment de la ronda de Dalt en algun tram i la construcció de passos per sobre de feixos de carreteres, que són algunes de les idees que s'inclouen en els projectes guanyadors.

De moment, però, encara no s'han concretat les actuacions que es duran a terme. De fet, el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, tampoc va fer ahir cap aproximació al pressupost que l'equip de govern invertirà aquest mandat en el projecte -pendent encara del que prevegi el pla d'inversió municipal (PIM)- ni al cost estimat que tindrà el conjunt de la transformació. Després de l'estiu està previst redactar la llista de reformes proposades pels equips guanyadors que finalment tiraran endavant i també l'ordre en què es faran.

Un projecte "prioritari"

El que sí que va remarcar Vives és que els treballs començaran durant aquest mandat al conjunt de les Portes, perquè l'estratègia marcada és desenvolupar-los simultàniament. El tinent d'alcalde va explicar, en aquest sentit, la importància que el seu equip dóna a aquest projecte, un dels projectes estrella de l'àrea d'Hàbitat Urbà, i li va donar rang de "prioritari". Una categoria que també tenen altres grans transformacions de la ciutat, com ara les reformes de la plaça de les Glòries i de l'àmbit de la Sagrera, que acapararan bona part del pressupost municipal en matèria d'urbanisme.

El projecte de les Portes pretén, com va resumir ahir Vives, "baixar la natura a la ciutat" a través de passos com el que preveu un dels equips guanyadors del projecte per a la Porta de Bellesguard, que proposa cobrir la ronda al voltant del cementiri de Sant Gervasi, per englobar-la en una llengua verda. L'equip seleccionat per a la Porta de la Trinitat introdueix, al seu torn, el concepte ecoducte , per salvar amb una connexió naturalitzada les vies i les carreteres que separen el barri de Torre Baró de Santa Coloma de Gramenet, saltant el Besòs. Unes propostes que falta veure si finalment veuran la llum.

La falta de concreció sobre el pressupost i les actuacions concretes van ser ahir les principals armes que va fer servir la regidora del PSC Assumpta Escarp per atacar la manera de fer de l'equip de govern. Escarp lamenta també que CiU "no hagi tingut en compte els plans que ja hi ha aprovats a la zona, com el de Roquetes i el de les Planes".

stats