AVANTÍTOL CRHONICLE TEXT SEMI
Societat 19/01/2011

La BCNegra no es deixa estrènyer el cinturó

La setena edició de BCNegra programa una cinquantena llarga d'autors en 30 actes. Del 31 de gener al 5 de febrer el jutge Garzón compartirà protagonisme amb Andreu Martín i sis menús negríssims.

Jordi Nopca
2 min
La BCNegra no es deixa estrènyer el cinturó

Barcelona."Hem mantingut el pressupost de l'any passat. En cas que s'hagués reduït, estem convençuts que una mà criminal hauria caigut damunt del responsable de la retallada". Ho deia Jordi Martí, director de l'Institut de Cultura de Barcelona, observat pels ulls petits i críptics de Paco Camarasa, llibreter de la Negra y Criminal i comissari de la BCNegra .

La setena edició de les jornades literàries es fonamenta, igual que en anteriors ocasions, en el debat i les taules rodones, que apropen lectors i autors. "Hi ha molts escriptors debutants, en aquesta edició", va advertir-nos Camarasa. "No és la primera vegada que passa. Vam portar Dennis Lehane i John Connolly quan encara no eren gaire coneguts. Estic convençut que el 80% dels autors que aquest any vindran a la BCNegra seran famosos", va dir Camarasa. L'entusiasme amb què parlava el llibreter feia impossible destriar el gra de la palla, però tot i això vam poder intuir que la visita del jutge Baltasar Garzón farà força rebombori mediàtic, i que la sessió dedicada al Kriminalroman alemany tindrà el seu interès, així com l'acte dedicat a les illes negres d'Öland i Lewis, amb la presència de dos dels seus representants literaris, Peter May i Johann Theorin, i també la taula rodona BCN negra i històrica , que repassarà unes quantes misèries criminals ficcionalitzades per Javier Calvo, Xavi Casinos, Jordi Solé i Sergio Vila-Sanjuán.

L'edició d'enguany de la BCNegra homenatjarà també Manuel Vázquez Montalbán amb el cicle de pel·lícules sobre el detectiu Pepe Carvalho que es projectaran a la Filmoteca. La biblioteca Jaume Fuster inaugurarà una exposició dedicada al detectiu barceloní Felip Marlot, creació de Joaquim Carbó.

La desaparició d'Andreu Martín

No ha estat fins a la sisena edició que el premi Pepe Carvalho ha decidit premiar un escriptor de novel·la negra en català. Andreu Martín (Barcelona, 1949) és autor d'una cinquantena de títols: tant els temes com l'edat del públic al qual s'adreça són variables, i ha decidit començar el 2011 esfumant-se. "Aquest any faig doblet: m'han donat el premi Pepe Carvalho, cosa que em fa molt content, i m'han proposat que desaparegui. A partir del dia 31 de gener només se'm podrà trobar si es resolen onze codis Quick Response que s'escamparan pel Raval". Martín va començar a preparar la seva desaparició fent una classe magistral sobre els ginys tècnics que cal convocar per desxifrar aquests codis pixelats i marcians.

Paco Camarasa ens va retornar a la terra apel·lant a una doble novetat: la primera, Gastronomia en negre , inclou sis restaurants barcelonins -can Ramonet, can Solé, Kaiku, La Mar Salada, Lluçanès i Somorrostro-, que han modificat els seus menús per oferir propostes d'homenatge a Pepe Carvalho, tan conegut per les seves habilitats detectivesques com pel seu alt grau d'exigència gastronònica. La segona novetat, Cocktails negres , inclou nou cocteleries i creacions tan personals com el còctel Rusty Neil (Harry's Bar) i el Sospitós (Milano). "En aquestes cocteleries us podreu atacar el fetge però els pulmons en sortiran nets i clars". Des de l'entrada en vigor de la llei antitabac, el fum enigmàtic que ennuvolava les cocteleries ha passat a la història.

stats