Societat 09/08/2012

Badalona començarà a restringir les ajudes socials als nouvinguts a la tardor

El govern municipal ha elaborat un reglament on els anys d'empadronament seran un element regulador

Acn
2 min
Els immigrants començaran a patir la retallada a la tardor

BadalonaEls ciutadans nouvinguts de Badalona començaran a patir retallades en les ajudes socials que perceben a partir de la tardor. El govern del PP de Xavier Gracía Albiol ho va anunciar la passada primavera, i ara el reglament municipal que regularà l'accés a les ajudes socials ja està a punt, segons ha detallat l'alcalde en una entrevista a l'ACN. Gracía Albiol insisteix que un dels pilars bàsics del nou reglament serà el padró municipal. Segons Albiol, cal "posar límits", perquè en l'actual context "els recursos no arriben per a tothom". En aquest sentit, apunta que "una persona que acaba d'arribar no necessàriament ha de tenir els mateixos drets econòmics que un veí de Badalona que paga impostos des de fa temps".

"Intentem posar ordre a l'actual desordre de l'Ajuntament pel que fa referència a la concessió d'ajudes", afirma Albiol. La posada en marxa del nou reglament es va anunciar la primavera passada i en teoria havia d'entrar en vigor abans d'aquest estiu. La tramitació s'ha allargat i finalment es començarà a aplicar entre finals de setembre i principis d'octubre.

No és lògic, diu Gracía Albiol, que a través d'ajudes socials s'hagin finançat entrades per comprar furgonetes o pisos en altres municipis. Segons l'alcalde, aquests són casos reals de concessió irregular d'ajudes: "Els diners dels impostos de la gent de Badalona no són per fer aquestes coses", insisteix.

Els mecanismes de control en la concessió d'ajudes serà una de les novetats del nou reglament, però l'element que més polseguera aixeca a la ciutat és que els límits que marcarà l'Ajuntament per accedir a les ajudes es fixarà a partir dels anys d'empadronament a la ciutat. És, segons Albiol, una qüestió de "justícia social".

La mesura d'Albiol a Badalona va en la línia del que el seu partit ha anunciat aquests dies per a la sanitat pública de tot l'Estat. Els immigrants que no cotitzin a la Seguretat Social hauran de pagar per poder-hi accedir. El portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, deia que cal prioritzar l'atenció sanitària als que cotitzen en lloc de donar serveis "a persones que no han d'estar-se al país".

Els llibres gratuïts hauran d'esperar

Una altra de les mesures en polítiques socials a la qual es va comprometre Gracía Albiol durant la campanya electoral del 2011, els llibres de text gratuïts per a tots els escolars, no es complirà tampoc aquest segon any de mandat per un problema de finançament, diu l'alcalde.

Tot i això, enguany els pares rebran una ajuda econòmica per als llibres que no serà del 100%, però Gracía Albiol ho veu com una "bona mesura". Als alumnes de primària se'ls subvencionarà des de l'Ajuntament al voltant de 80 euros del cost total dels libres de text i uns 130 euros als de secundària.

stats