SUCESSOS
Societat 02/12/2010

El jutge arxiva la causa per l'explosió de gas de Gavà i remet els afectats a reclamar per la via civil

La deflagració del 3 de desembre de 2008 va provocar 6 morts i 37 ferits. El jutjat descarta infraccions penals en l'origen de l'explosió

Efe
2 min
L'explosió va ser molt violenta i va destruir tot l'edifici

GavàEl jutjat d'instrucció número 3 de Gavà (Baix Llobregat) ha arxivat la causa oberta per l'explosió de gas ocorreguda al desembre de 2008 a la població, en la qual van morir sis persones, i ha remès a la via civil els perjudicats que vulguin exigir responsabilitats pel succés. En el seu acte, que està recorregut davant l'Audiència de Barcelona, la jutge descarta que existeixi infracció penal en l'origen de l'explosió, provocada per una fuita en una canonada, atès que les instal·lacions de gas, aigua i electricitat complien la normativa i havien superat les revisions corresponents.

Com a conseqüència de la deflagració, ocorreguda el 3 de desembre de 2008 en un edifici del Camí Ca n'Espinós de Gavà propietat de l'empresa pública Adigsa, van morir sis persones i 37 més van quedar ferides. A la llum dels múltiples informes pericials sobre les causes de l'explosió, la jutge conclou en el seu acte que l'explosió de gas va succeir arran d'una fuita en el servei d'aigua que va anar perforant la conducció de la distribució del gas.

En un espai comprès en entre sis i 40 minuts, segons els perits, la sorra projectada per l'aigua va anar aprimant la paret que revestia la canonada de gas, que en no suportar la pressió va acabar perforant-se i provocant la difusió del gas per diversos espais de l'edifici. La jutge manté en el seu acte que la instal·lació del gas era correcta i havia superat les inspeccions corresponents per part de l'empresa Gas Natural, dins dels terminis reglamentaris, mentre la canonada estava realitzada amb el material i el diàmetre adequats.

A més, segons l'acte, les instal·lacions dels serveis de gas, aigua, electricitat, telefonia, clavegueram i gas mantenien les distàncies reglamentàries i es trobaven en "correcte estat".

L'arxiu de les diligències penals sobre l'origen de l'explosió de gas va ser recorregut per alguns dels perjudicats davant la pròpia jutge instructora, que va confirmar la seva resolució de sobreseure provisionalment la causa.

L'Audiència de Barcelona ha de decidir ara sobre el recurs presentat contra l'arxiu de les diligències penals. En qualsevol cas, la jutge instructora remet expressament en el seu acte a la via civil als perjudicats per l'explosió de gas perquè puguin reclamar les indemnitzacions que creguin oportunes pels danys personals i materials que van patir.

stats