Societat 31/12/2010

El Banc dels Aliments de Girona tanca l'any repartint un 30% més de tones de menjar per la crisi

Xavier Pi
3 min
El Banc dels Aliments de Girona tancarà l'any repartint un 30% més de tones de menjar per la crisi econòmica

GironaEl Banc dels Aliments de Girona tancarà l'any superant les 1.200 tones de menjar repartides, fet que suposa un increment del 30% respecte del 2009. La crisi econòmica ha fet que augmentin les entitats que sol·liciten rebre aliments, i fa temps que les lleixes on es guarden les donacions estan buides. "Realment, hi ha molta necessitat, i tot el que ens arriba ho repartim en pocs dies", explica el seu vicepresident, Joan Jorba. Actualment, el Banc dels Aliments atén més de 25.000 persones, que reben menjar a través de 140 entitats benèfiques repartides arreu de les comarques gironines. Jorba agraeix la sensibilitat d'empreses i particulars per fer donacions però ja avança que el 2011 serà "difícil".

Des de primera hora del matí, diverses furgonetes –una rere l'altra– arriben a l'exterior de la nau de Riudellots de la Selva on el Banc dels Aliments hi té el magatzem. A fora, ja hi ha apilats uns quants palets plens de caixes de mandarines. Cada furgoneta pertany a una entitat benèfica i ve a recollir aliments per a les persones necessitades.

Avui es reparteix fruita, però en els propers dies es donaran altres aliments. De fet, a dins el magatzem hi ha uns quants palets d'oli i caixes plenes amb donacions de particulars (galetes i pasta, sobretot). No s'hi estaran gaire, però, perquè gairebé tan aviat com arriba, el menjar es reparteix.

"Les necessitats han augmentat molt amb la crisi econòmica i hi ha molta gent que necessita rebre menjar; per això, tot el que ens arriba ho repartim en pocs dies", explica Joan Jorba. Aquest 2010, el Banc dels Aliments de Girona tancarà l'any superant les 1.200 tones repartides. D'aquest total, 500 tones han vingut de fons europeus i les 700 restants, de donacions d'empreses i particulars.

En comparació amb l'any passat, el Banc dels Aliments ha recollit un 30% més de menjar. L'any 2009, des del magatzem de Riudellots de la Selva es van repartit 939,79 tones. Joan Jorba atribueix l'increment de tones al fet que tant les empreses com els ciutadans estan més sensibilitzats i responen a les campanyes de donació d'aliments.

L'última gran campanya, promoguda per tots els bancs d'aliments, es va fer aquest novembre i va permetre recollir 250 tones a tot Catalunya en només un cap de setmana. "A les comarques gironines vam tenir punts de recollida a trenta poblacions, i arreu de la demarcació vam superar les 51 tones", precisa Jorba.

A aquestes campanyes, també s'hi sumen les iniciatives de particulars –algunes d'elles, curioses– per recollir menjar. "Precisament, la setmana passada un bar de Girona oferia un esmorzar gratuït de xocolata i melindros a tots els clients que portessin aliments per al Banc", explica el vicepresident.

Més de 25.000 beneficiaris

Joan Jorba, però, no amaga que aquest 2011 es preveu "difícil". De fet, al llarg dels darrers mesos ja són moltes les entitats benèfiques que han anat a trucar a la porta del Banc dels Aliments per rebre menjar. Actualment, el Banc reparteix lots d'aliments entre 140 entitats benèfiques, que al seu torn els donen als més necessitats.

En total, 25.000 persones d'arreu de les comarques gironines es beneficien de les donacions. "Bàsicament, es reparteixen llegums, pasta, arròs, llet, fruita, sucres i farina", explica el vicepresident. A més d'aquests aliments, Jorba també explica que entre els productes que més es necessiten hi ha les conserves de peix o l'oli.

Tot i que aquest principi d'any també arribi marcat per les dificultats, el vicepresident confia que es mantingui el ritme de donacions. "Estem esperançats, perquè en el darrer trimestre la col·laboració d'empreses i particulars ha augmentat, i si això es manté així, el 2011 podrem repartir potser fins i tot més menjar que aquest any", conclou.

stats