Societat 16/02/2017

Barcelona tindrà cinc noves escoles a Gràcia, l’Eixample, les Corts i Sant Martí

Per al curs 2017-2018 també es crearan tres nous instituts escoles a Nou Barris i a Sant Andreu

Selena Soro
3 min
Els alumnes de sisè de primària de l’escola Carlit (Barcelona) mentre feien les proves de competències bàsiques.

BarcelonaEl proper curs les famílies barcelonines tindran cinc noves escoles a la ciutat. Ho ha anunciat el Consorci d’Educació de Barcelona, durant la presentació de l’oferta inicial d’ensenyament obligatori per al curs 2017-2018. En concret, tal com va avançar l’ARA, es crearan dues noves escoles a l’Eixample, una al carrer Cartagena i una altra que de moment s’ha batejat com a Eixample II, i que segons ha pogut saber aquest diari anirà al solar de Germanetes.

El gran espai verd de l’Eixample té els dies comptats

Al districte de Gràcia es crearà l’escola Gràcia –tots els noms són provisionals–, i al districte de Sant Martí es crearà l’escola Flor de Maig, provinent dels dos grups addicionals de P3 de l’escola Llacuna del Poblenou. Al districte de les Corts, finalment, es crearà l’escola Anglesola, en transició amb l’escola Ausiàs March, que el curs vinent no oferirà classes de P3, però sí de la resta de cursos.

Barcelona tindrà cinc noves escoles a Gràcia, l’Eixample, les Corts i Sant Martí

Les escoles Eixample II, Anglesola, Gràcia i Flor de Maig obriran portes amb dues línies cadascuna. L’Escola Cartagena, d’altra banda, en tindrà tres.Els centres educatius de Gràcia, l’Eixample i Sant Martí iniciaran el curs en mòduls, mentre que l’escola Anglesola ho farà a les instal·lacions de la biblioteca Can Rosés, una antiga masia del barri, que actualment és seu d’una biblioteca municipal.

Instituts escola a Nou Barris i Sant Andreu

Pel que fa a l’etapa d’educació secundària, està previst que obri les portes el proper curs el nou institut Martí Pous, al districte de Sant Andreu, amb dos grups de 1r d’ESO. Les classes d’aquest nou centre s’iniciaran als barracons provisionals de l’escola Can Fabra, fins que finalitzin les obres del nou edifici. També es crearan tres nous instituts escola, dos a Nou Barris –l’Antaviana i el Trinitat Nova– i un a Sant Andreu, amb el nom provisional d’El Til·ler. El de Trinitat Nova i l’Antaviana tindran dues línies per curs a primària i ESO, i l’Institut Escola el Til·ler tindrà una línia. L’Institut Escola de Trinitat Nova absorbirà l’Institut Roger de Flor, que tanca.

A més, els instituts Josep Serrat i Bonastre, Príncep de Girona i l’Institut Milà i Fontanals s’ampliaran amb una tercera línia de primer d’ESO. També estan previstos un total de sis grups addicionals als instituts Poeta Maragall a l’Eixample, Joan Boscà a Les Corts, i Juan Manuel Zafra, Icària, Maria Espinalt i Joan d’Àustria a Sant Martí.

L’any que ve es preveu que 12.784 alumnes s’incorporin a P3. A l’ESO se n’hi incorporaran 14.128. Es preveu que els centres puguin tenir una ràtio reduïda de 22 alumnes en el cas de primària i de 27 alumnes en el cas de secundària, en funció de la seva complexitat. La ràtio normativa als cursos de primària és de 25 alumnes per grup. En el cas de l’ESO és de 30 alumnes, exceptuant els casos de centres d’alta complexitat.

Castigar el frau

El procés de preinscripció serà del 23 de març al 4 d’abril. Com a novetat, per evitar el frau en les preinscripcions, la família que falsegi les dades podrà perdre la plaça. Aquesta mesura s’ha tirat endavant per dissuadir les famílies que simulaven al·lèrgies alimentàries o altres especificitats per tal de guanyar puntsi poder entrar a l’escola triada.

Durant l’acte de presentació del curs, la presidenta i la gerent del Consorci d’Educació, Maria Jesús Mier i Mercè Massa, respectivament, han avançat també que de cara al curs vinent hi haurà un increment de plantilla, que “permetrà afrontar la disminució d’una hora lectiva del professorat i millorar les substitucions. També es destinaran més recursos per a la formació del professorat en diferents àmbits, com per exemple, el Lideratge pedagògic, el currículum competencial o l’escola inclusiva”, ha afegit Mier.

La vicepresidenta del Consorci i regidora de Drets Socials a l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, per la seva banda, ha defensat que l’escola “havia de ser el bastió per reduir les desigualtats” a la ciutat. “Volem aconseguir una escola per a tothom i la millor escola per cadascú”, va reivindicar la regidora, que va celebrar que el curs vinent “tothom podria tenir una bona escola a prop de casa”.

stats