Societat 16/05/2012

Barcelona acollirà una prova pilot a gran escala per integrar el vehicle elèctric

A la capital catalana s'utilitzaran 1.200 vehicles elèctrics i 300 punts de recàrrega

Acn
2 min
Imatge del punt de recàrrega ràpida al 22@, a Barcelona

BarcelonaBarcelona continua apostant pel vehicle elèctric. Aquesta setmana la capital catalana, juntament amb Paris i Berlín, ha iniciat una prova pilot a gran escala amb l'objectiu d'estudiar solucions per integrar més eficientment el vehicle elèctric a les ciutats. La prova consta d'un sistema per llogar i compartir el vehicle elèctric, un assistent de rutes personalitzat i un recomanador de recàrrega, que són alguns dels serveis que s'integraran en una mateixa plataforma i que es desenvoluparan dins del projecte d'R+D+i Molècules.

Les proves pilots es realitzaran a gran escala, amb més de 1.200 vehicles elèctrics i 900 punts de recàrrega a Barcelona. El projecte té un pressupost de 428.000 euros. El vehicle elèctric es perfila com un factor clau per resoldre problemes com l'impacte mediambiental, l'ús de l'energia i el cost dels nostres desplaçaments. No obstant això, per fer-ne un desplegament exitós cal assegurar la coordinació entre la infraestructura de recàrrega, el vehicle elèctric i els plans de mobilitat urbana i interurbana.

En aquest sentit, el projecte desenvoluparà o adaptarà alguns serveis TIC per a una millor experiència de l'usuari del vehicle elèctric, com ara un assistent personalitzat per desplaçaments; una plataforma integrada de la xarxa de transport pública, amb serveis de carsharing i carpooling de vehicles elèctrics que permeti la reserva i pagament de tots els serveis utilitzats en un desplaçament en una única operació; un recomanador de recàrrega de vehicle elèctric per minimitzar el cost econòmic i l'impacte mediambiental; i un calculador de la petjada de carboni calculat per usuari i desplaçament.

En el cas particular de Barcelona, a més, es desenvoluparan nous serveis enfocats tant a les flotes de vehicles elèctrics que presten serveis públics com als serveis de lloguer de motos habilitats als hotels.

Tots aquests serveis estaran integrats en una mateixa plataforma oberta, interconnectada i intel·ligent, que recollirà les dades de cada vehicle i les analitzarà. I és que Molècules contempla també la mesura, al llarg de tot el projecte, de l'impacte en termes de reducció d'emissions, tenint en compte la font d'energia utilitzada en la recàrrega de vehicles elèctrics dels vehicles desplegats, així com la preparació d'un full de ruta per facilitar el desplegament a gran escala d'aquest model de mobilitat a d'altres ciutats.

El projecte, iniciat aquesta setmana a Barcelona, té un pressupost de 428.000 euros, dels quals la Unió Europea en finança el 50% a través del programa CIP (Competitiveness and Innovation framework programme 2007-2013).

stats