Societat 18/03/2012

Barcelona acollirà a l'abril un congrés internacional per la pau

El congrés reunirà experts de primer nivell com el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, l'exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, o el professor del CSIC, Manuel Reyes Mate

Ara
3 min

BarcelonaLa ciutat de Barcelona acollirà del 23 al 25 d'abril el primer congrés internacional 'Edificar la Pau al segle XXI' (CIEP), organitzat per la Fundació Carta de la Pau dirigida a l'ONU i la Universitat de Barcelona.



Amb l'objectiu de contribuir a la reflexió i la investigació respecte als reptes que comporta edificar la pau al segle XXI en un context internacional, el congrés reunirà a la capital catalana experts de primer nivell com el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, l'exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, o el professor del CSIC, Manuel Reyes Mate.



També hi participaran el professor de la Universitat de Notre Dame (EUA) John Paul Lederach, el professor de la Universitat Luiss de Roma Michele Sorice, el catedràtic de la Universitat de Pequín Lü Longgen, el doctor de la Universitat Autònoma de Mèxic Enrique Dussel i la doctora de la Universitat de València Adela Cortina, entre d'altres.



Es tracta de propiciar "un espai de diàleg obert a especialistes en cultura de pau procedents d'arreu del món", segons ha explicat la directora de la Fundació, María Viñas. 

"Aquest congrés tindrà per finalitat abordar des d'un punt de vista acadèmic els fonaments de la pau, identificant les dificultats que han de superar-se i també detectant els recursos que brinda el present per poder assolir-la", segons Viñas.



La trobada pretén, a més, "fer visibles les diferents iniciatives i treballs que es realitzen en diversos llocs del món, i que són una contribució extraordinària a la pau mundial", segons la directora de la Fundació.



També es buscarà posar en comú les reflexions i aportacions d'experts sobre la pau i els conflictes, tant de l'àmbit acadèmic com de les organitzacions i entitats que porten anys treballant sobre el terreny.



Els treballs precongressuals es van iniciar fa un any amb la reunió de sis grups d'experts en diverses disciplines per abordar els eixos temàtics com la memòria històrica, la construcció de les identitats, les estructures socials, els estudis de pau i mediació, mitjans de comunicació i pau, i el salt qualitatiu de les democràcies.



"El congrés –ha afegit María Viñas– és també una fita en l'itinerari de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l'ONU, que des de 1993 ha treballat en ciutats de més de 80 països dels cinc continents a favor de la promoció de la pau". 

Segons Viñas, "tot esforç és poc davant els reptes plantejats en les societats del segle XXI, especialment els conflictes que afecten la cohesió i la integració social". 

Les conclusions del CIEP es lliuraran al secretari general de l'ONU a l'acte de clausura del congrés.



La Carta de la Pau dirigida a l'ONU és un document amb deu punts, una conclusió i una postdata que assenyala uns principis sobre els quals es pot consolidar una pau realista, i es va presentar per primera vegada públicament a Barcelona el 22 d'abril de 1993.



Aquest document el van començar a redactar els professors barcelonins Alfredo Rubio de Castarlenas i José Luis Socías Bruguera, quan pronunciaven unes conferències per a universitaris a Xian, a la Xina, al mes de març de 1989, amb l'objectiu que el segle XXI no repetís les guerres que van marcar el segle XX.



Des de 1993, la carta s'ha difós en més de 80 països i ha recollit milers de firmes i adhesions d'institucions i personalitats.



La Fundació es va crear a Barcelona el 1998 després del tercer lliurament de la carta i les seves adhesions a l'ONU.

stats