RENOVABLES
Societat 08/10/2011

Barcelona: capital de l'energia neta

Ignasi Pujol
3 min
Energia solar puntera Gemasolar, a Sevilla, és la primera planta comercial al món que aplica la tecnologia de receptor de torre central i emmagatzematge tèrmic.

Barcelona es convertirà durant dos dies en la capital mundial de les energies renovables i la sostenibilitat. La capital catalana acollirà el Global Clean Energy Conference 2011, una iniciativa de l' International Herald Tribune en col·laboració amb l'ARA.

El 26 i el 27 d'octubre els principals experts mundials del sector es reuniran a l'Hotel Arts per analitzar els principals reptes de l'energia neta. És la segona edició d'aquest congrés internacional, que l'any passat va reunir a Lisboa prop de 300 delegats de 30 països. Els ponents abordaran temes com els desafiaments del canvi climàtic, el finançament de les renovables i la combinació de fonts d'energia.

Alguns dels ponents estrella són el conseller delegat de l'elèctrica alemanya RWE Innogy, Fritz Vahrenholt; la secretària d'Estat de Canvi Climàtic d'Espanya, Teresa Ribera; el president i conseller delegat del grup Acciona, José Manuel Entrecanales, i Tetsuro Nagata, el president de la productora més important d'energia eòlica del Japó, Eurus Energy (del grup Tepco, propietària de Fukushima).

L'editor de l' International Herald Tribune , Stephen Dunbar-Johnson, explica: "Organitzar aquest fòrum en una època tan crucial per al sector energètic global és perfecte. Les contínues tensions socials i polítiques que es van iniciar amb la Primavera Àrab i els successos de Fukushima fan que ara sigui més necessari que mai donar la màxima prioritat a les fonts d'energia alternatives".

Durant l'últim any s'han produït esdeveniments de repercussió mundial que han posat més de relleu que mai el paper protagonista a què estan cridades les renovables. L'abocament de petroli per part de BP al golf de Mèxic, les turbulències experimentades pel preu del cru arran de la Primavera Àrab i l'accident nuclear de Fukushima -que ha provocat que una potència energètica de primer nivell, com Alemanya, hagi decretat una apagada nuclear per al 2020- han esdevingut punts d'inflexió en la història energètica recent.

També han sorgit nous desafiaments per a la indústria, com l'abaratiment de l'extracció de gas -que ha qüestionat en alguns casos la competitivitat de les renovables- i les retallades generalitzades de primes -especialment per a la solar-. Tot i això, i tenint en compte el context de crisi econòmica global, la inversió en renovables durant l'any 2010 va marcar un nou rècord.

Inversió

Concretament la inversió en renovables va ser de 211.000 milions de dòlars (158.000 milions d'euros) durant l'any passat, xifra que suposa un increment del 32% respecte al 2009 (160.000 milions de dòlars).

Bona part d'aquest creixement s'explica per la puixança de mercats emergents com la Xina, l'Índia i el Brasil, que aposten molt per les renovables. El gegant asiàtic concentra una inversió en renovables de 50.000 milions de dòlars, Alemanya suma 41.000 milions, i els Estats Units, 30.000 milions.

Actualment hi ha 118 països al món amb polítiques energètiques a favor de les renovables, enfront dels 55 països del 2005. Almenys vint països del Pròxim Orient, el nord d'Àfrica i l'Àfrica subsahariana tenen polítiques actives en aquest àmbit.

Les fonts d'energia renovables van suposar durant l'any passat el 16% del consum energètic mundial. Es preveu que a finals d'aquest any suposi el 25% de la capacitat instal·lada al món, segons explica Mohamed el-Ashry, president de l'associació Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21).

Ocupació

En època de profunda crisi econòmica tampoc és gens menyspreable la capacitat de generació d'ocupació del sector. Es calcula que al món hi ha 3,5 milions d'empleats directes en aquesta indústria.

L'energia eòlica concentra bona part d'aquestes inversions. Espanya és el quart país del món en capacitat eòlica instal·lada, només per darrere de la Xina, els Estats Units i Alemanya. L'eòlica marina està cridada a liderar la nova revolució de les renovables, però també volen obrir-se pas fonts que encara són residuals a molts països, com la biomassa o la geotèrmica. L'energia solar, a la qual Espanya es va aferrar en excés -tal com ha reconegut el govern espanyol-, s'ha de resituar en el mapa de les energies verdes.

stats