PROMOCIÓ DE LA CIÈNCIA
Societat 03/03/2012

Barcelona, capital de la neurociència

Barcelona celebra l'Any de la Neurociència. Al juliol acollirà la trobada de la Federació Europea de Societats de Neurociències, on assistiran uns 10.000 científics, i farà nombroses activitats per als ciutadans.

Mònica L. Ferrado
2 min
Barcelona, capital de la  neurociència

BARCELONA.Com si el cervell fos una caixa negra, cada cop més neurocientífics busquen la clau amb què introduir-s'hi. El cervell és més fàcil de manipular del que ens pensem. Hi ha tècniques per incidir en el que creiem i en el que no. En el que desitgem i en el que rebutgem. En el que recordem i el que oblidem. I hi ha una base científica que ho explica. Ho investiguen els neurocientífics, observant de molt a prop les neurones, per entendre millor com reben la informació dels sentits, com la processen i com generen una representació que, sovint, no té res a veure amb la realitat.

Per acostar aquesta disciplina científica -una de les grans desconegudes- als ciutadans, l'Ajuntament de Barcelona, amb el suport d'altres institucions i centres de recerca de la ciutat, ha organitzat l'Any de la Neurociència. L'excusa, la trobada bianual de la Federació Europea de Societats Científiques, que se celebra a Barcelona del 14 al 18 de juliol. És el congrés més important d'Europa en aquest àmbit i el segon del món, i aplegarà 10.000 especialistes en l'estudi del cervell.

El cervell envaeix la ciutat

De fet, les tècniques per incidir en el que pensem ja les fan servir els mags, els publicistes i els polítics. Fins i tot els artistes, a l'hora de fer-nos sentir emocions davant les seves obres. Per saber com influenciar els clients, cada cop són més les empreses que contracten neurocientífics, segons explica Mara Dierssen, neurocientífica del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona i comissària científica de l'Any de la Neurociència. "Però és més difícil que funcionin si coneixem les tècniques", diu la investigadora i divulgadora. I una bona oportunitat per conèixer-les són les conferències del cicle El cervell envaeix la ciutat. Les claus neurobiològiques de la societat , 15 xerrades que s'organitzen en diferents espais de la ciutat. Tractaran sobre la relació de la neurociència i la màgia (el 6 de març al CosmoCaixa), l'educació (16 març), l'economia (12 abril), la música (26 abril), la neuroestètica (10 de maig) i la pintura (12 juny). Els coneixements sobre la neurociència també s'aproparà als barris. Els secrets del cervell és un altre cicle que s'organitza als centres cívics. En aquestes xerrades, neurocientífics catalans explicaran com s'investiga el cervell. "Quines són les preguntes que intenta respondre la neurociència i com les abordem", precisa Dierssen.

En primera persona

Una de les parts més atractives del programa són els experiments sobre de la manera d'enganyar el cervell que es podran viure en primera persona. S'organitzaran al Museu Blau, a la Fira de les Il·lusions del Cervell, i a la Fabra i Coats. Amb tècniques de realitat virtual, entre d'altres, es podrà experimentar com es pot arribar a sentir com a propi un cos que no és el nostre. També es podran recrear amb unes ulleres les il·lusions multisensorials de l'alcohol sense beure'n ni una gota.

A més, hi haurà experiments que ens faran reflexionar sobre si olorem amb l'olfacte o amb el cervell i altres experiments que ens faran dubtar fins a quin punt decidim el que volem o el que els altres volen. Fins i tot s'hi podrà experimentar la il·lusió de teletransportar-se.

stats