MUNICIPAL
Societat 22/09/2015

Barcelona comença la ‘desborbonització’

El ministre de l’Interior reclama a Ada Colau “més respecte” per Joan Carles I

Maria Ortega
2 min
Barcelona comença  la ‘desborbonització’

BarcelonaPrimer pas per restar protagonisme als Borbons als carrers de Barcelona. L’Ajuntament va aprovar ahir, amb els vots a favor del govern, CiU, ERC i la CUP, engegar els tràmits per revisar el nom de 12 carrers que fan referència a la monarquia. “La gent de Barcelona és sobirana i ha de batejar els carrers com li doni la republicana gana”, va defensar el líder d’ERC a la ciutat, Alfred Bosch, en el moment de llançar aquesta proposta, que busca, com va explicar, retirar del nomenclàtor una dinastia que “va ser imposada per les armes, perpetuada per dictadures i que està sota sospita de corrupció”.

La seva proposició, després de la negociació amb el govern municipal, s’ha centrat sobretot en els noms dels carrers de referència borbònica imposats durant el franquisme, com ara l’avinguda Maria Cristina o el carrer d’Alfons XII. En canvi, cau de la proposta inicial d’ERC la revisió de carrers com Ferran o Princesa.

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va reclamar ahir “una mica més de respecte” pel pare de l’actual rei d’Espanya, “encara que sigui només per agraïment”. Ho va dir abans d’un acte de campanya a Barcelona en què va assegurar que “el motor” de la Transició, sense la qual Ada Colau no seria alcaldessa, va ser Joan Carles I.

El que es fa ara a Barcelona és engegar els tràmits per revisar aquesta dotzena de noms i impulsar el canvi comptant amb l’opinió dels veïns. La proposta es durà als districtes afectats i a la comissió de nomenclàtor, però Colau és qui haurà de prendre la decisió definitiva. El comissionat de memòria històrica, Xavier Domènech, va apuntar ahir que el govern municipal treballa perquè les modificacions no costin diners als veïns. I va remarcar que són noms que “no formen part de la història de la ciutat, sinó d’una dictadura”.

Els grups municipals de Ciutadans i PP van votar en contra de la revisió, que van titllar, d’una banda, de “frívola” i, de l’altra, de “sectària” . En canvi, el PSC es va abstenir argumentant que l’exposició de motius de la proposta se cenyeix a la dinastia borbònica i va demanar que es faci un debat més general.

L’equip de Colau, que ja havia retirat el bust de Joan Carles I de la sala de plens, va anunciar que impulsarà una modificació del reglament orgànic municipal perquè sigui el mateix ple el que pugui decidir quins símbols presideixen de manera permanent la sala.

stats