Societat 22/11/2016

Barcelona demana fer front comú perquè les empreses paguin la factura de la pobresa energètica

Ortiz xifra en tres milions d'euros el cost de la pobresa energètica a la capital catalana

Europa Press
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha plantejat aquest dimarts crear un front comú amb la resta de consistoris catalans i la Generalitat perquè les empreses subministradores es coresponsabilitzin i paguin la factura de la pobresa energètica. Així ho han declarat als mitjans la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, que participaran a la Taula d'Emergència a l'àmbit de l'Habitatge i la Pobresa Energètica convocada per la Generalitat per a aquest dimecres.

Per a Ortiz, l'impacte de la pobresa energètica no pot recaure només en els ajuntaments, i ha urgit a anar més enllà de la llei 24/2015 sobre emergència habitacional i pobresa energètica: "Les empreses han de ser coresponsables i pagar la factura energètica". "El pes no pot recaure sobre els serveis socials municipals perquè ja estem treballant al límit i tots els ajuntaments no tenen la capacitat de Barcelona", ha dit Ortiz, que xifra en tres milions d'euros el cost de la pobresa energètica a la capital catalana, i ha afegit que molts consistoris se senten sols a l'aplicar la llei i que el front comú cal per guanyar força. Ortiz ha assegurat que no es donarà "cap marge d'excuses" a les empreses, i que tan important és el tall del subministrament com que la companyia compleixi amb el protocol de comunicació amb els consistoris i els ciutadans.

Lluitar contra els desnonaments i el preu abusiu del lloguer

A Barcelona, s'estan revisant 2.000 expedients per determinar si el tall o l'avís de tall del subministrament es va realitzar d'acord a la llei; s'han incoat 32 expedients sancionadors a Endesa i Gas Natural, i s'ha imposat una multa de 7.000 euros a Endesa "no pel tall del servei, sinó per no informar bé" del mateix. Josep Maria Montaner també ha criticat "la pressió immobiliària sobre Barcelona", en al·lusió als lloguers abusius, pisos buits per part de grans forquilles i l'augment dels desnonaments, fins i tot d'edificis complets, i s'ha referit al desnonament de dilluns de set famílies en un bloc del carrer Hospital: "Ni el Raval ni Barcelona estan en venda". "Sobre els ajuntaments recau tot el pes de la nefasta crisi immobiliària. Estem al límit dels nostres recursos", segons Montaner, tot i que ha dit que des de gener s'han reallotjat 302 famílies a través de la Taula d'Emergència Habitacional.

"Reconeixem a la Generalitat tot el treball que s'ha fet, però cal anar més enllà", ha considerat, i ha demanat mesures urgents, com poder sancionar els lloguers abusius, ja que són una de les causes dels augments dels desnonaments –es produeixen uns 60 desnonaments setmanals i el 95% són per no poder pagar el lloguer–. Montaner ha demanat canviar els protocols judicials i ha reclamat un nou pla estatal d'habitatge, ja que l'actual és "raquític" i acaba aquest any. La tinenta d'alcalde Laia Ortiz ha advertit: "O canviem el marc legislatiu o anirem sempre darrere d'intentar pal·liar l'emergència habitacional".

stats