Societat 24/11/2011

L'Ajuntament de Barcelona farà d'intermediari en els desnonaments

Aquest dijous s'ha constituït la comissió mixta per abordar la problemàtica i el consistori ha avançat les principals línies d'actuació: més pressupost i impuls a intermediació i reallotjament familiar

Acn
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona té previst incrementar el fons econòmic que destina a la problemàtica dels desnonaments, a més d'impulsar la intermediació i posar en marxa un centre de reallotjament familiar. Totes aquestes iniciatives formen part d'una mesura que presentarà el govern municipal en els pròxims dies i que ha explicat la quarta tinent d'alcalde, Maite Fandos, a la comissió mixta sobre desnonaments que s'ha constituït aquest dijous segons el que es va aprovar al passat consell plenari. Aquest organisme es reunirà periòdicament per treballar la problemàtica dels desnonaments a la ciutat de Barcelona i avaluarà el compliment de les mesures per part del govern municipal.

Avui s’ha constituït formalment aquesta comissió mixta sobre llançaments d'habitatges -els implicats han demanat que es parli de llançaments i no de desnonaments, perquè aquest concepte inclou les situacions relacionades amb la pèrdua de l'habitatge de propietat com el de lloguer-l La comissió està integrada per representants d'entitats bancàries, de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, membres dels Col·legis d'Advocats i de Procuradors de Barcelona i d'entitats del Tercer Sector, i representants municipals i de la Generalitat. La idea és que es reuneixi un cop cada mes per abordar les mesures que pot abordar el govern per fer front a aquesta problemàtica.

En aquesta primera sessió, Fandos s'ha compromès, en nom de l'Ajuntament, a incrementar el fons econòmic que es destina a les situacions de desnonament, impulsar la mediació entre propietaris i inquilins o propietaris i entitats bancàries, així com posar en marxa un centre de reallotjament familiar en el que ja s'està treballant. Segons Fandos, des del Patronat Municipal de l'Habitatge, s'està estudiant la possibilitat de dedicar dues plantes d'un edifici d'habitatges de protecció oficial a l'allotjament de persones que es quedin sense casa. També es preveu crear un servei jurídic específic per tractar la problemàtica.

Segons Fandos, una de les reivindicacions que més s'ha repetit entre els participants a la reunió és la manca de dades estadístiques reals sobre els llançaments que es produeixen a la ciutat de Barcelona. Les úniques xifres que existeixen, que no són oficials, inclouen tant desnonaments d'habitatges habituals, com de segones residències i locals comercials. I la tinent d'alcalde ha afirmat que la prioritat per a l'Ajuntament són els casos de famílies que es queden sense el seu habitatge habitual.

Els serveis municipals han atès 130 casos de llançaments des de començaments d'any. El Patronat Municipal de l'Habitatge té entre 600 i 700 habitatges d'emergència que es destinen a persones que es troben en situacions com ara els desnonaments.

stats