Societat 19/06/2012

Barcelona recupera el record a la vaga de 1919 a la placa del passatge de la Canadenca

Un error de nomenclàrtor va fer que, durant uns dies, la placa no fes referència a la vaga, sinó al fundador de l'empresa

Ara
1 min

BarcelonaA finals de maig i de forma sobtada, la placa del passatge de la Canadenca, a tocar del Paral·lel de Barcelona, va perdre la seva inscripció original, en la qual es podia llegir: "Empresa elèctrica que va donar nom a la vaga de 1919". En el seu lloc, com va explicar Albert Sánchez Piñol en un article a l'ARA, s'hi va posar un missatge que no feia cap referència a la vaga:"Passatge de la Canadenca. Empresa fundada per Fred Stark Pearson el 1911". Després de les crítiques, però, l'Ajuntament ha recuperat la placa inicial i, aquest dimarts, el tinent d'alcalde de l'àrea de cultura del consistori ha donat explicacions del canvi en resposta a una pregunta d'Unitat per Barcelona-ERC.

Ciurana ho ha justificat per un error de nomenclàtor, ja que la placa estava pintada i s'havia sol·licitat fer-ne una de nova i enlloc de posar el text originari hi van posar el que apareix al nomenclàtor, que el tinent d'alcalde també s'ha compromès a modificar.

El president del grup municipal d'Unitat per Barcelona-ERC, Jordi Portabella, ha celebrat la rectificació: "El senyor Pearson va ser un senyor molt important però la vaga encara va ser més impor'ant perquè va representar el dret a sindicar-se i la reducció de la jornada laboral a vuit hores”. La placa amb la menció a la vaga, que va prendre el nom de l'empresa Barcelona Traction, Light and Power Company Limited (Barcelona Tracció, llum i força, S. A.) fundada a Toronto l’any 1911 (per aquest motiu, era coneguda popularment com la Canadenca), torna a estar al passatge de la Canadenca des del 8 de juny.

stats