Societat 02/07/2012

Barcelona intensifica el control de la població de senglars

La informació entre els veïns i la instal·lació de mecanismes antibolcatge dels contenidors són algunes mesures

Acn
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Consorci del Parc de Collserola i la Direcció de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat, està fent accions de control de la població de senglars durant l'estiu. Després d'haver fet actuacions per reduir el nombre de porcs senglars a la serra de Collserola i contenir la pressió que fan a la ciutat, el propers mesos continuarà fent controls. Entre les mesures dutes a terme hi ha la informació als veïns, la instal·lació de mecanismes antibolcatge als contenidors i la sensibilització per reduir l'accés dels senglars a zones d'alimentació de les colònies de gats.

Fins ara, l'actuació coordinada s'ha portat a terme en dues fases: la primera a finals del 2011 (octubre-desembre) i la segona, durant els mesos de març-juny d'aquest any, amb l'objectiu doble de contenir la presència de porcs senglars i, alhora, conscienciar la població dels riscos del contacte amb aquests animals i informar dels comportaments més adequats.

En aquesta campanya, de febrer a abril, l'Ajuntament també ha portat a terme una acció específica de comunicació per reforçar la informació dels ciutadans als districtes que conviuen amb el parc natural: les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris. Per primer cop s'ha fet una comunicació sobre els veïns de les zones en contacte amb Collserola, amb 439 enquestes personalitzades per recollir informació de primera mà.

En els darrers anys, a Collserola s'havia constatat un augment del nombre de porcs senglars. Es va passar d'una població de 654 exemplars l'any 2004 a 805 el 2011, i un increment del nombre d'incidències registrades a la ciutat. El 2011, la Guàrdia Urbana de Barcelona va detectar un total de 676 incidències relacionades amb senglars, i fins al 15 de maig del 2012, les incidències ja són 104.

Aquesta població tan nombrosa –la xifra òptima s'estima entre 4 i 5 senglars per cada 100 hectàrees– comporta incidents amb danys als béns urbans, molèsties i riscos per a la seguretat de vianants i vehicles, a més de derivar en l'adquisició d'hàbits domèstics en un animal salvatge, que redueix les possibilitats de supervivència en el medi natural.

Una campanya de comunicació personalitzada entre els veïns

Fins al mes d'abril, s'ha fet una campanya de comunicació a les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris. Un equip de 18 informadors de carrer procedents del Pla d'Ocupació de Barcelona Activa van desplegar la campanya en punts estratègics amb l'objectiu d'impedir l'alimentació dels senglars i d'evitar conflictes a les zones urbanes. A més, es van repartir prop de 7.700 fulletons i 500 pòsters amb els missatges de la campanya.

Per contenir la població de senglars també s'han posat en marxa altres accions complementàries, com instal·lar mecanismes antibolcatge als contenidors per evitar que els senglars hi trobin menjar o informar i sensibilitzar els ciutadans que alimenten els gats perquè intentin impedir l'accés als punts d'alimentació de gats que també aprofiten els senglars.

stats