SALUT
Societat 04/07/2012

Barcelona porta la lluita contra l'obesitat infantil a les aules

Un de cada tres nens barcelonins d'entre vuit i nou anys té excés de pes. El 15,8%, de fet, són obesos. Per fer front a aquesta situació, l'Ajuntament està desplegant un programa de prevenció a les aules.

Maria Ortega
2 min

BARCELONA.Barcelona ha començat a impartir classes per prevenir l'obesitat entre les criatures. Es tracta d'un programa que desenvolupa l'Ajuntament de la mà de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i que també involucra les famílies dels estudiants, que hi participen a través de tallers sobre hàbits saludables. L'objectiu que es marca el consistori és posar fre als problemes de pes entre els infants, ja que, segons un estudi de la ciutat, que s'ha realitzat simultàniament a l'aplicació del programa POIBA (Prevenció de l'Obesitat Infantil a Barcelona), el 36% dels nens de tercer i quart curs de primària tenen excés de pes.

L'estudi, que s'ha fet sobre una mostra de gairebé 3.000 criatures de vuit i nou anys, revela que el 20,2% pateixen sobrepès i el 15,8% obesitat. També evidencia que, tot i que el sobrepès és més habitual en nenes (20,4%) que en nens (19,4%), tenen obesitat un percentatge més elevat de nens (18%) que de nenes (13%). Una diferència que l'estudi atribueix a factors com ara que els nens, tot i que fan més activitat física, passen més hores davant les pantalles de televisió, d'ordinador o de consoles, i mengen més sovint aliments poc saludables. El 16,9% dels infants asseguren que van de manera regular a establiments de menjar ràpid. L'obesitat, a més, també és més present entre els joves que viuen en un entorn més desafavorit (21%) que entre els que viuen en un entorn més acomodat (13,2%).

Les xifres de l'excés de pes a Barcelona són, no obstant això, lleugerament més positives en comparació amb el conjunt de Catalunya -segons l'estudi Aladino del 2010, el 25,7% dels infants tenen sobrepès i l'obesitat arriba al 16,8%-, però igualment preocupants. L'Ajuntament ja ha començat a aplicar el POIBA, que té previst arribar, entre el curs que ha acabat i el que començarà, a 4.000 nens. El programa inclou un curs de nou sessions a l'aula i es marca com a prioritat incrementar l'activitat física que fan els escolars -per assolir un mínim de sis hores diàries-, millorar els seus hàbits alimentaris, descansar les hores necessàries i reduir les estones que passen asseguts davant la pantalla.

Una de les dades que ha posat sobre la taula l'enquesta és que el nivell d'activitat física que fan les criatures de manera habitual cau a la meitat en caps de setmana, cosa que segons Carles Ariza, el coordinador del programa, evidencia la importància de donar informació també als pares sobre hàbits saludables.

Dinar a l'escola, una protecció

Més enllà de la dieta, del temps dedicat al joc mogut i de les hores de son -Ariza destaca que els nens que no dormen prou tenen més risc de tenir sobrepès-, també hi ha factors lligats a la manera com es menja. Tenen més riscd'obesitat, per exemple, els escolars que dinen o sopen sols i els que ho fan davant del televisor. En canvi, dinar a l'escola funciona com a barrera de "protecció", va remarcar Ariza.

Al sac dels factors de risc hi ha passar més de dues hores diàries davant d'una pantalla o abusar d'aliments com les patates fregides i els postres làctics. Un seguit de precaucions que Barcelona portarà ara a 59 escoles, que s'afegiran a les 48 que ja han iniciat el programa aquest curs.

stats