SALUT I MEDI AMBIENT
Societat 13/12/2011

Barcelona millora la qualitat de l'aire

Lara Bonilla
3 min

Si ens guiem per l'informe de salut pública de Barcelona, que ahir es va presentar, els barcelonins tenen bona salut -l'esperança de vida continua augmentant malgrat la crisi- i la qualitat de l'aire de la ciutat ha millorat tot i que l'assignatura pendent continua sent el diòxid de nitrogen, que està per sobre dels nivells recomanables. L'informe de salut 2010 conclou que la qualitat de vida a la ciutat millora. No obstant, altres indicadors no són tan positius. Augmenten la tuberculosi i les malalties de transmissió sexual i s'ha incrementat en un 36% el nombre de persones ateses pels serveis socials. Aquestes són les principals conclusions de l'informe.

Qualitat de l'aire i de l'aiguaEs compleix per primer cop el límit permès de partícules PM

La qualitat de l'aire ha millorat a Barcelona, ja que per primera vegada s'ha complert el límit anual permès per a les partícules contaminants PM, que són les que generen els vehicles. En canvi, els nivells de diòxid de nitrogen -també relacionats amb la contaminació dels cotxes- han superat els valors anuals permesos. La millora de l'aire no s'ha reflectit, però, en la salut dels barcelonins, ja que ha augmentat la mortalitat en homes per bronquitis, asma i malaltia pulmonar obstructiva. L'Agència de Salut Pública de Barcelona desvincula aquest increment de la qualitat de l'aire. També millora la qualitat de l'aigua de l'aixeta, ja que les concentracions de trihalometans estan per sota dels límits permesos.

MalaltiesAugmenten la tuberculosi i les malalties de transmissió sexual

El 2010 han augmentat les malalties de transmissió sexual com la sífilis i la gonorrea en homes, un fenomen que es repeteix en altres capitals europees. També han augmentat un 37% els nous diagnòstics de VIH. Això s'explica, en part, per la inclusió d'aquesta malaltia entre les de declaració obligatòria. A més, s'ha estancat el descens de la tuberculosi iniciat l'any 2000 i el 2010 hi ha hagut un repunt de casos. S'han detectat 26,5 casos de tuberculosi per cada 100.000 habitants, un 10% més que l'any anterior. Aquesta és una malaltia "lligada a les condicions de vida, i en èpoques de crisi econòmica el descens s'alenteix", va explicar el gerent de l'Agència de Salut Pública, Conrad Casas.

Salut mentalS'incrementa un 13,4% l'atenció als malalts mentals

També ha crescut l'atenció de la salut mental. S'han atès 36.747 adults i 7.834 joves i infants per problemes mentals, un 5,2% i un 8,2% més que el 2009. L'Ajuntament de Barcelona ho atribueix al sobreenvelliment de la població en el cas dels adults i a la millora en el diagnòstic en el cas de les criatures, i ho desvincula dels efectes de la crisi i l'atur. Pel que fa a la salut laboral, es posa de manifest que el 68% de les malalties relacionades amb la feina són problemes de salut mental, com depressió i angoixa, i afecten, sobretot, les dones.

Serveis socialsLa xarxa de serveis socials atén un 36% més de persones

En els últims tres anys, la xarxa de centres de serveis socials de la ciutat de Barcelona ha atès 61.300 persones, un 36% més que l'any 2007 (44.943). L'Agència de Salut Pública de Barcelona atribueix aquest augment a un increment de l'oferta de serveis i no ho ha volgut relacionar amb la crisi. Tot i reconèixer que el risc de pobresa repercuteix negativament en l'estat de salut de la població, l'agència assegura que encara no s'ha detectat un empitjorament de les condicions de salut. "Necessitem més temps per veure'n les repercussions", va dir la doctora Carme Borrel.

MortalitatAugmenta l'esperança de vida malgrat la crisi i creix un mes

L'esperança de vida dels barcelonins continua augmentant. El 2010 va créixer un mes i va arribar als 79,2 anys per als homes i als 85,3 per a les dones. Destaca la reducció de la mortalitat de les malalties cardiovasculars tant en homes com en dones, tot i que encara són la primera causa de mort, i s'incrementen lleugerament les bronquitis, l'asma i el MPOC, en homes, i l'Alzheimer en dones.

DemografiaMenys immigrants entre els 15 i els 44 anys i més atur

Per primer cop des del 2000, l'any passat es va reduir el nombre de persones nascudes a l'estranger, sobretot homes entre 15 i 44 anys. I hi ha hagut un increment de l'atur de llarga durada. Barcelona, però, té taxes d'atur per sota de la mitjana catalana i espanyola.

stats