Societat 18/07/2012

Barcelona prohibeix del tot la prostitució al carrer i endureix les multes als clients

CiU i PP aproven la modificació de l'ordenança del civisme, mentre que PSC, ICV-EUiA i ERC critiquen que es vulgui amagar el problema

Acn
3 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres en comissió l'enduriment de l'ordenança del civisme en els articles referents a la prostitució al carrer. Així, ara queda totalment prohibida a tot arreu, sense avís previ, sense zones de tolerància i endurint les sancions als clients i als intermediaris que busquen clients. CiU i PP hi han votat a favor, mentre que PSC, ICV-EUiA i UxB-ERC han criticat que moltes dones quedin desprotegides, que no es persegueixi les xarxes de prostitució il·legals i que es vulgui amagar un problema existent. Les sancions aniran dels 100 als 3.000 euros, segons el tipus d'infracció, i les prostitutes tindran l'opció d'evitar la sanció si s'inscriuen en els programes que ofereix l'Atenció Integral de Treball Sexual (ABITS). La modificació s'aprovarà definitivament en el ple de la setmana que ve.

Va ser el PP, que havia votat en contra de l'actual ordenança del civisme, el que va promoure la modificació de dos dels articles, els que fan referència a les infraccions i sancions relacionades amb la prostitució al carrer. La proposta ha rebut nombroses esmenes d'entitats, grups municipals i fins i tot la síndica de greuges, Assumpció Vilà. Però només s'han acceptat algunes aportacions de CiU i el PSC.

Així, es prohibeix "oferir, acceptar o prestar serveis sexuals retribuïts a l'espai públic", i "especialment" la "sol·licitud, demanda i negociació de serveis sexuals retribuïts" per part de "clients potencials". També es perseguirà l'afavoriment o promoció del consum de prostitució o altres formes d'explotació sexual, com "apropar els clients". Totes aquestes activitats estaran especialment prohibides a menys de 200 metres de centres escolars.

Se sancionarà amb multes de 100 a 300 euros l'oferiment i acceptació de serveis sexuals, i de 300 a 750 si es fa prop d'una escola. A les prostitutes se'ls oferirà l'atenció dels serveis socials i substituir la multa per mesures alternatives. Als clients i als intermediaris que busquen clients se'ls multarà amb sancions de 1.000 a 1.200 euros, o de 1.200 a 1.500 si la infracció es fa a prop d'escoles. Finalment, mantenir relacions sexuals retribuïdes a l'espai públic serà sancionat amb multes de 1.500 a 3.000 euros. Les sancions imposades abans de l'entrada en vigor d'aquesta modificació seguiran amb els preus vigents aleshores.

"CiU, presonera del PP"

Durant el debat, CiU i PP han defensat la modificació de l'ordenança perquè donarà "seguretat jurídica", ja que es clarifica més el fet de no poder exercir la prostitució en cap lloc de la via pública, no de manera "ambigua" com fins ara, i s'eliminarà el requeriment previ de la Guàrdia Urbana, cosa que, segons ells, ajudarà a lluitar contra la demanda.

Per Assumpta Escarp, del PSC, "no és el moment ni la forma" de canviar l'ordenança, ja que "obvia la feina feta", i ha reclamat que la modificació es faci dins d'una llei més àmplia sobre l'espai públic. Escarp ha lamentat que CiU voti a favor d'una proposta del PP que "vol més prohibició que prevenció, més política d'aparador que protecció de les dones".

Qui ha estat més dura ha estat Elsa Blasco, d'ICV-EUiA, que ha assegurat que aquesta modificació afavorirà el proxenetisme i la clandestinitat. Blasco ha recordat que el seu grup ja va votar en contra de l'ordenança cívica quan era al govern municipal, i ha demanat una regulació estatal perquè "el problema ja no es pot amagar més". En aquest sentit ha lamentat la "victimització secundària" que pateixen les dones i ha demanat que s'apliqui el Codi Penal contra els proxenetes, no una ordenança cívica.

Igualment, ha lamentat que el govern municipal només escolti el PP i no la síndica de greuges, les entitats o els mateixos serveis municipals d'atenció a les dones, que, segons ella, desaconsellaven la prohibició total. Blasco ha opinat que CiU és "presonera" del PP i que aquest canvi en l'ordenança és una "moneda de canvi" perquè els populars votin a favor del pressupost municipal.

El regidor d'Unitat per Barcelona-ERC, Joan Laporta, també ha criticat que el PP vulgui convertir Barcelona en "la ciutat de les prohibicions", en referència, per exemple, a la prohibició del seminudisme. En aquest sentit, ha dit que "les mesures policials no acaben amb la demanda". Així, també ha preguntat al PP per què, ara que són al govern estatal, no prohibeixen totalment la prostitució. Segons ell, l'ordenança actual ja és suficient, i no només les prostitutes de carrer són esclaves sexuals, sinó també les que exerceixen en prostíbuls.

Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils, ha dit que és un "dia important per a la ciutat i el país", perquè es "dóna un missatge al món" del que vol la ciutat. Barcelona, segons ella, "segueix liderant el discurs" contra l'explotació sexual.

Davant dels atacs de l'oposició, ha respost que "no es pretén amagar res", ja que reconeix que la prostitució i l'explotació sexual de dones és un "problema complex i global". Per això, ha apuntat cap a la persecució de la demanda. A més, Vila ha recordat que les enquestes evidencien que el 80% dels barcelonins estan a favor de prohibir la prostitució al carrer, però també de centrar l'atenció en els clients.

stats