Salut
Societat 30/11/2010

Barcelona tindrà un centre referent en investigació de la leucèmia

S'hi farà recerca biomèdica en l'àmbit de les hemopaties malignes. Els impulsors del nou centre volen que sigui una referència mundial

Efe
2 min

BarcelonaLa Fundació Internacional Josep Carreras contra la leucèmia, entitat que porta 22 anys combatent aquesta malaltia, ha formalitzat avui la creació d'un institut d'investigació, juntament amb la Generalitat, que pretén convertir-se en un centre de referència en l'àmbit de les hemopaties malignes.

L'institut tindrà una doble seu, una en un nou edifici del campus de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès), que haurà d'estar construït el 2012 en uns terrenys municipals. Aquest centre, pròxim a l'institut d'investigació de l'hospital, facilitarà el traspàs del nou coneixement obtingut cap a millores en la pràctica clínica, prevenció i diagnòstic, han apuntat des de la fundació.

La segona seu s'ubicarà a l'Hospital Clínic de Barcelona, en el marc d'un projecte que inclou una ampliació i millora dels espais d'investigació del servei d'hematologia del centre sanitari.

En formalitzar el projecte al Palau de la Generalitat, el tenor i promotor de la Fundació Josep Carreras ha insistit que aquest centre és "una nova via d'esperança per combatre la leucèmia". Carreras ha assenyalat que la fundació, a més d'impulsar el banc de medul·la per a trasplantaments, ofereix atenció social a les famílies de pacients amb pocs recursos. "Com un pacient agraït veig que ara s'obre una porta extraordinària, un somni que fa 22 anys no se'ns podia ni haver ocorregut", ha assegurat.

A tota Espanya es registren uns 5.000 nous casos a l'any de leucèmia (630 a Catalunya), amb una supervivència mitjana d'un 80%. A més, un de cada tres càncers infantils és leucèmia, segons dades de la conselleria de Salut. El nou Institut neix amb l'objectiu d'impulsar la investigació biomèdica i el desenvolupament de la medicina predictiva i personalitzada d'aquestes patologies. L'institut estarà gestionat per una fundació que avui ha celebrat la seva primera sessió, que a més de la Generalitat, compta també amb la representació de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma i l'Ajuntament de la capital catalana.

stats