Societat 07/09/2012

Benestar no garanteix al 100% el pagament dels concerts a les entitats socials al setembre

La Generalitat assegura a la Taula del Tercer Sector que els endarreriments de 70 milions del juliol es pagaran quan arribi el Fons de Liquiditat

Acn
2 min
LA GENT GRAN, LA MÉS AFECTADA PER LA SATURACIÓ DE LES URGÈNCIES
 L'afluència de pacients ahir al migdia al servei d'urgències de l'Hospital de Bellvitge va obligar a habilitar una sala enmig del passadís per acollir els malalts que esperaven ser ingressats o que els fessin proves. Aurèlia Gómez, de 73 anys, feia sis hores que esperava que la traslladessin a una habitació monitoritzada i Juan García, de 84 anys, estava en una llitera esperant ser ingressat o traslladat a un altre centre. "Del tracte dels professionals no en tenim queixa", deien.

BarcelonaLa conselleria de Benestar Social i Família no ha pogut garantir aquest divendres a les entitats socials del tercer sector que puguin cobrar tot els concerts aquest mes de setembre. Tot i que hi confia, no ho pot assegurar al 100%, a causa de les tensions de tresoreria que pateix el Govern.

A més, sobre els endarreriments del mes de juliol, xifrats en 70 milions d'euros, el conseller Josep Lluís Cleries ha explicat a les entitats que es podran pagar quan arribin els diners del Fons de Liquiditat.

Tot i així, ha agraït a les entitats que hagin treballat amb normalitat durant l'estiu i els ha recordat que el mes d'agost s'ha pagat puntualment.Toni Codina, director general de la Taula del Tercer Sector, ha explicat que la reunió amb la Conselleria ha estat positiva.

Tot i l'impagament del juliol, la gran majoria de les entitats han pogut seguir mantenint els serveis d'assistència a gent gran, drogodependents, menors tutelats o malalts mentals, i també han pogut pagar la pràctica totalitat de les nòmines. A més, alguns ajuntaments han suplert la falta de pagament de la Generalitat, i algunes entitats també han ajudat a d'altres entitats.

Codina ha explicat que la Generalitat no vincula el pagament dels concerts del setembre al Fons de Liquiditat, però sí que es vincula l'arribada de diners de l'estat al pagament dels endarreriments del juliol. Si no arribés el Fons de Liquiditat, els diners potser també podrien provenir d'un crèdit pont que s'està negociant. En tot cas, durant el setembre hi haurà una altra reunió, i d'aquí a Nadal la Conselleria anirà informant periòdicament sobre els pagaments o falta de pagaments, perquè les entitats puguin actuar amb previsió.

Per la seva part, Carmela Fortuny, directora de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), ha explicat aproximadament el mateix i ha afegit que la Generalitat tindrà en compte sobretot les entitats amb més dificultats, a les quals s'intentarà donar respostes individualitzades, amb avançaments de diners o altres fórmules. Fortuny no ha volgut concretar quantes entitats es troben en dificultats greus però ha volgut tranquil·litzar el tercer sector garantint que els diners arribaran tard o d'hora.

stats