Salut
Societat 10/06/2013

Boi Ruiz atribueix la situació de Sant Pau al "desacord" entre treballadors i empresa

El conseller de Salut xifra en 57 milions d'euros el dèficit de l'hospital

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha atribuït al "desacord" entre treballadors i empresa la situació que viu l'Hospital de Sant Pau, on aquest divendres els membres del patronat van dimitir en bloc i poc després el Departament de Justícia va instar el mateix patronat a presentar un concurs de creditors. En una entrevista a RAC1, Ruiz ha xifrat en 57 milions d'euros el dèficit acumulat per l'hospital.

El conseller ha afirmat que la de Sant Pau és una "llarga història" en la qual "s'han aplicat mesures que no han curat el problema, sinó que l'han fet crònic". Ruiz ha recordat que l'any 2007 es va deixar "el comptador a zero respecte al dèficit", però que el pla de viabilitat no es poder posar en marxa perquè "internament no van arribar els acords necessaris". Pel conseller, això ha provocat que Sant Pau hagi acumulat en els últims anys un dèficit de 57 milions d'euros.

Ruiz ha recordat que, amb el nou hospital, es va passar d'un model "pavellonal" a un de "vertical", però que es va fer "sense que s'arribi als acords necessaris interns per poder funcionar com un hospital vertical". Com a resultat d'aquesta falta d'acord, segons el conseller, es crea un "conflicte" perquè els treballadors "no accepten cap norma transversal a tot el sector públic de la Generalitat", ja sigui la rebaixa del 5% que es va aprovar per part del govern espanyol com la reducció de les pagues extres.

Així, preguntat sobre si "o els treballadors s'arremanguen, o Sant Pau haurà de tancar", Ruiz ha dit que "aquesta és la situació, però no crec que hi arribem". El conseller ha atribuït la situació al "desacord" existent des del 2011 entre treballadors i empresa i ha demanat "la intervenció judicial perquè un jutge prengui decisions que siguin irrevocables" per "salvar" així l'entitat.

Ruiz ha explicat que es va demanar la intervenció "abans que l'hospital no pugui fer front als pagaments", cosa que de moment sí que pot fer. Pel conseller, el centre té tres problemes: "que no hi hagi hagut possibilitat d'arribar a acords laborals que permetin els canvis de funcionament, el conflicte que es deriva de no haver arribat a aquests acords i la nebulosa que hi ha sobre si les coses s'han fet més o menys clares".

El conseller de Salut ha afegit que la seva "primera finalitat" és que Sant pau "segueixi sent el que és, amb l'excel·lència que té", de manera que tant els professionals com els usuaris estiguin "tranquils".

stats