SOCIETAT
Societat 11/06/2012

Boi Ruiz veu dificultats en la implantació del sistema de copagament de medicaments

El conseller de Salut assegura, en canvi, que el departament ho té tot a punt per posar en funcionament l'euro per recepta el 23 de juny

Acn
2 min

BarcelonaEl proper 23 de juny el departament de Salut posarà en marxa el cobrament d'un euro per cada recepta després que les proves entre el Servei Català de la Salut i el Col·legi de Farmacèutics hagin conclòs amb èxit. En canvi, Boi Ruiz veu dificultats a l'hora d'implantar el copagament dels medicaments en funció de la renda, ja que considera que hi ha massa ''variables'' a tenir en compte i defensa que els ciutadans han de saber abans d'anar a la farmàcia ''quines condicions de drets'' tenen i, en cas de no estar-hi d'acord, saber on anar a reclamar.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, creu que la implantació del copagament dels medicaments en funció de la renda portarà algunes dificultats bàsicament per la gran quantitat de variables que intervenen en la mesura i que s'han de tenir en compte a l'hora de dissenyar el sistema. En aquest sentit, Ruiz ha explicat que s'estan esperant les bases de dades previstes per al 15 de juny, provinents de l'INSS, però ha detectat possibles problemes a l'hora de donar a conèixer als ciutadans en quines condicions ''de drets'' es troben i, en cas de no estar-hi d'acord, saber on han d'anar a reclamar.

Per Ruiz, és complicat perquè primer s'ha de dir qui té dret i qui no té dret a la cobertura, i decidir quins actius pagaran 40 i quins 50, i dels pensionistes repartir els topalls, i també decidir qui n'és exempt; i tot en funció del nivell de renda del 2010. Per això, creu que no només s'ha d'informar amb anterioritat a l'1 de juliol, sinó que s'ha de preveure on es podran fer reclamacions. A banda, ha instat l'INSS a ser l'organisme que ho comuniqui als ciutadans, abans que se n'assabentin a la farmàcia.

Per això considera que tècnicament serà molt complicat i ho ha comparat amb la implantació de l'euro per recepta, prevista per al 23 de juny. Per Ruiz, amb només tres variables, el sistema no ha estat fàcil de dissenyar. Tanmateix, ha assegurat que les proves amb el Servei Català de la Salut i el Col·legi de Metges han funcionat perfectament i per això ja està tot a punt per complir amb la data. Finalment no s'ha posposat per ''imperatiu legal'', ja que han de posar en marxa la mesura que aporta beneficis a la hisenda pública.

stats